Krenuli kao studentski startup, danas vrijede milione eura

Screenshot 7 39
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Posao su pokrenuli još kao studenti, a prije četiri godine proglašeni su najboljim startupom u Hrvatskoj.

Iste su godine u Singapuru, u konkurenciji p cijeloga svijeta, osvojili – drugo mjesto.

https://www.facebook.com/watch/?v=289630019332583

Ovo je priča o kompaniji čija se vrijednost danas mjeri u milionima eura.

Ove parkirališne barijere, rampe i lanci izvoze se širom svijeta. Ako se pojavi neki problem s elektronikom, on se rješava u Splitu.

– Možda smo najprepoznatljiviji na tržištu po pametnoj parking barijeri, prvoj takvoj na tržištu koja se upravlja mobilnom aplikacijom. Sada radimo monitoring samih proizvoda u stvarnom vremenu i tako zaokružujemo jednu priču i postajemo parking platforma, a ne samo kao proizvođač parking rješenja, ističe Marko Smoljo, suosnivač tvrtke.

Zapošljavaju 18 ljudi, a zahvaljujući i evropskim sredstvima planiraju otvarati nova tržišta.

– Kompanije poput naše su zapravo statistička anomalija jedan od 10 startupova uspije. Evo mi smo nakon pet godina iz anomalije postali respektabilna kompanija. Prihode brojimo u milionima. Prisutni smo u preko 35 zemalja na svijetu. Dakle elektronika, softver, mehanika sve se proizvodi i sklapa kod u Splitu, kaže Dario Boras, predsjednik Uprave.

Posao izrade elektro pločica za njih odrađuje kooperantska kompanija pa je to onda još dodatnih 18 zaposlenih.

– Mi radimo ovdje proizvodnju elektro pločica od samog početka, dizajna pa sve do finalne obrade. U pitanju je 100 posto domaći proizvod od pameti do finalnog proizvoda, naglasio je Vanja Klarin, voditelj proizvodnje.

IT sektor je najbrže rastuća grana gospodarstva. Ne može ga ugroziti pandemija kao što može ugroziti primjerice turizam, stoga bi i njihova poruka bila kako je obrazovanje najbolje što pojedinac za sebe može učiniti.