Portal 072info

Krije se da je stigla epidemija bruceloze

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon što je utvrđeno da se u stadu ovaca Naska Lejlića iz Donje Brke kod Brčkog pojavila bruceloza, redakciji „Dnevnog avaza“ javio se stočar iz Živinica tvrdeći da su veterinarski inspektori i u njegovom stadu pronašli zaražene životinje. Bruceloza je jučer otkrivena i u jednom stadu na području Zeničko-dobojskog kantona.

Zaklao ovce

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– Brucelozom je bilo zaraženo 11 ovaca, od 150 koliko ih imam. Bolesne životinje odmah smo morali zaklati, a krv ostalih poslali smo na analizu – kazao je on.

Pravi šok doživio je kada mu je veterinar kazao da slučaj nikome ne prijavljuje.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Jedna zaražena ovca može zaraziti cijelo stado, pa i ljude. U pitanju je teška bolest, a nas tjeraju da sve sakrijemo – rekao nam je ovaj stočar.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, upozorava da je situacija na terenu alarmantna. Tvrdi da u BiH vlada epidemija bruceloze, samo niko to neće javno da saopći.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Platiti štetu

Bićo: Veterinari najodgovorniji  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Bićo: Veterinari najodgovorniji

– Sve kriju, a bruceloza, praktično, hara. Lani je jednom čovjeku iz Čapljine, osim stoke, oboljela i cijela porodica, a sada ga maltretiraju i neće da mu plate štetu – kaže Bićo.

On smatra da su najodgovorniji veterinari. 

– Ljudima treba platiti štetu i reći da su veterinari krivi. Oni dolaze samo po pozivu, i traže da im se plati, iako im je država već sve platila. U pitanju je veterinarski lobi. Dok nemilice pljačkaju poljoprivrednike, seljacima savjetuju da ne prijavljuju brucelozu zato što će sebe izvesti na loš glas – ističe Bićo. 

Fejzić: Vrlo opasno kriti zarazu

Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, kaže da je opasno prekrivati bilo koju zaraznu bolest, pa tako i brucelozu:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Vlasnicima stoke kod koje je pronađena bruceloza, nakon što unište životinje, neko mora platiti štetu. Apsolutno je zabrinjavajuće da neko ne želi prijaviti zarazu. Velikoj opasnosti izlaže, prije svega, svoju porodicu. Besmisleno je od nekoga tražiti da o brucelozi šuti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AVAZ

Podijelite članak
  • 160
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6