Kriminal u BiH: Osumnjičen da je nelegalno prodao trupce za 244.000 KM, radnicima nije ni uplaćivao doprinose

Podijelite vijest

Muškarac inicijala V. C. iz Bosanske Dubice osumnjičen je da se neovlašteno i u većem obimu bavio trgovinom i posredovanjem pri trgovini trupaca ukupne vrijednosti 244.000 KM, a prema radnicima nije izmirivao obaveze.

Protiv njega su službenici Policijske uprave Prijedor Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor podnijeli izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela nedozvoljena trgovina, povreda osnovnih prava radnika i povreda prava iz socijalnog osiguranja.

  • Osumnjičeni V. C. se tereti da se u periodu od juna 2021. godine do aprila 2022. godine neovlašteno i u većem obimu bavio trgovinom i posredovanjem pri trgovini pilanskih trupaca ukupne vrijednosti 244.166,90 KM, te da je u istom periodu angažovao radnike za obavljanje šumskih radova sa kojima nije zaključio ugovor o radu niti je uplaćivao doprinose koji proističu iz radnog pravnog odnosa, čime je radnicima uskratio prava iz radnog odnosa i penzijsko-invalidskog i socijalnog osiguranja – navodi se u saopćenju PU Prijedor.