Kriminalci u politici: “To nisu nikakve političke stranke, već dobro organizovane krimi-etno bande”, “Kenan Uzunović mora reći ko mu je nudio dva miliona da ne glasa za Vladu”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

“Borba protiv kriminala”, jedna je do glavnih mantri kojom se koriste politički funkcioneri prije svakih izbora.

Ono čemu smo do sada svjedočili govori da je stepen kriminala u našoj zemlji u proteklih nekoliko decenija rastao iz godine u godinu, te da su upravo politički funkcioneri nerijetko bili glavni akteri kriminalnih radnji kaje su vršili zahvaljujući svom statusu i trenutnoj funkciji.

Zbog čega kriminal i politika ne idu jedno bez drugog?

“Kada govorimo o organizovanom kriminalu, očigledna je spona između kriminala i politike. Ta spona sigurno ubraja često i pojedine pripadnike sigurnosnih agencija, odnosno agencija za zaštitu zakona, jer organizovani kriminal ne bi mogao dostići tolike razmjere da ne postoji ta veza. Definitivno kriminal i politika su napravili takav ambijent u BiH, da to ovdje ide ruku pod ruku. Koliko sad vidim nema nekih naznaka da se ta povezanost neće nastaviti i u budućnosti”, izjavio je za Source bivši ministar unutrašnjih poslova KS, Nermin Pećanac.

“Znam da me neki mole da o tome ne pričam, ali ne možete se boriti protiv kriminala i korupcije ako imate u dvije Vlade tri presuđene osobe, te u agencijama imate presuđene ljude. O kakvoj borbi protiv kriminala govorimo?! Najbolji primjer dao je ovaj Kenan Uzunović, kada je rekao  da su mu nudili dva miliona da ne glasa za Vladu, ali da to on nikada neće prijaviti. On je na taj način oblatio čitavu profesiju. Ako javno govoriš o tim stvarima, moraš odmah Tužilaštvu odgovoriti na pitanje, ko ti je nudio toliki novac. On to mora odgovoriti”, govori Pećanac.

Smatra da borba protiv kriminala deklarativno često predstavlja samo borbu protiv političkog suparnika.

“Nema tu borbe za vladavinu prava. Hajmo nekoga ocrniti i možemo umrijeti, sve se na to svodi. Političari tu mantru često koriste za borbu pritiv neistomišljenika. Pa vidite da se pred svake izbore broj prijavljenih za nekakav kriminal, utrostruči, a kada prođu izbori, niko ne pita ništa više o tim prijavama”, istiće Nermin Pećanac.

Politički analitičar i sociolog Esad Bajtal, kaže da je kriminal uvijek tražio zaštitu u politici.

“Politika je moć, politika mijenja zakone, politika prilagođava zakone sebi i svojim potrebama. To su kriminalci vrlo brzo shvatili, pa su odlučili da uđu u politiku, te na taj način žive bez odgovornosti i bez polaganja računa o bilo čemu. Ovdje su na sceni doboro uvezane i dobro organizovane krimi-etno bande koje se domaćoj i svjetskoj javnosti predstavljaju kao političke stranke i partije. Tu nema nikakve politike izuzev gole čiste pljačke jedne zemlje koja iznosi stotine milijardi dolara”, kazao je Bajtal za Source.

Ističe da je prvi zadatak vlasti trebao biti polaganje računa građanima, na osnovu čijih glasova su određeni akteri dobili pozicije.

“Građanima se obećavala borba protiv angažmana sumnjivih ljudi u strukturama vlasti. Ta praksa se nije smjela nastaviti, šta će biti, ostaje da vidimo. Imamo određene promjene. Ispala je jedna velika etnostruktura, ali ostale su još dvije. Siguran sam da će one nastaviti da varaju, pljačkaju i u budućnosti. Šta tu mogu učiniti oni rijetki i pošteni u politici, a ima ih? Pitanje je koliko oni mogu? Jedno je sigurno, svi hoćemo da se konačno otarasimo kriminalizirane politike”, zaključio je Bajtal.

Source