Kriminalno-pravosudna zavjera u RS: Ko protjeruje Sky?

Kriminalno-pravosudna zavjera u RS: Ko protjeruje Sky?

Dešifriranje kriptovanih aplikacija Sky i Anom u svijetu je prihvaćeno i ocijenjeno kao jedan od najvažnijih trenutaka u historiji borbe protiv organiziranog kriminala.

Radi se o aplikacijama koje su godinama koristile kriminalne grupe jer su bile nedostupne za ‘praćenje’ od obavještajnih i policijskih službi. Raspakivanjem ovih aplikacija, odnosno razbijanjem kriptovanog koda koji je kriminalcima davao osjećaj sigurnosti, policijske agencije zaronile su u mračni okean informacija o najjezivijim zločinima ali i načinu funkcioniranja brojnih kriminalnih klanova.

No, problem je što Sky otkriva i uvezanost pojedinih političkih struktura kao i službenika policijskih agencija za kriminalnim organizacijama. A, taj problem je posebno izražen u BiH.

Zanimljivo je da su se pravosudni organi u BiH već na samom početku susreli sa problemima i podmetanjima kako ‘iznutra’ tako i ‘izvana’ kako podaci iz ovih aplikacija ne bi postali validan materijal i dokaz u procesima.

Poznato je da dio pravosudne zajednice smatra kako Sky nije dokaz (slično tvrde i mnogi advokati, a njih interes je jesan), a jučer je okončan disciplinski postupak protiv državne tužiteljice Diane Kajmaković koja je dokaze iz Skyja skrivala u svom sefu.

Ono što je posebno šokantno jeste da, prema svemu sudeći, u RS postoji ozbiljna zavjera u koju su uključeni najviši pravosudni autoriteti, čiji cilj je protjerati Sky iz ovog entiteta.

Raport je došao do šokantnih informacija o tome kako su najmanje tri ogromna slučaja sabotirana, a svi putevi vode ka jednom kočničari – Specijalnom republičkom tužilaštvu.

No, krenimo redom.

Ovo tužilaštvo posebno je odjeljenje koja se bavi organiziranim kriminalom i faktički je nadređeno okružnim tužilaštvima u RS. Po samoj definiciji nadležnosti – Specijalno tužilaštvo nadležno je dakle za organizirani kriminal i ubistva koja imaju mafijaški potpis odnosno za ona kada postoje indicije da se radi o likvidacijama za koja su rezultat obračuna kriminalnih klanova.

Ubistvo Radanka Bašića

Takvo je bilo ubistvo načelnika krim-policije Radenka Bašića.

Iako je imalo sve elemente mafijaške likvidacije i s obzirom na to da se radi o visokom policijskom službeniku – logika je nalagala da slučaj istražuje Specijalno tužilaštvo. No, iz nekog razloga oni nisu bili zainteresirani, pa su slučaj prebacili Okružnom tužilaštvu u Prijedoru.

Prva optižnica u sky predmetima je ona za ubistvo Radenka Bašića
Radenko Bašić

Iako je bilo indicija da je ubistvo naručio Dalibor Railić, Okružno tužilaštvo Prijedor smatralo je da nema osnova za njegovo zadržavanje. Zanimljivo je da je Okružno tužilaštvo Prijedor dobilo određene analize poruke iz Sky aplikacije ali ih nisu koristili zbog ‘naredbe’ iz Specijalnog tužilaštva da budu ‘oprezni’ sa podacima iz Sky aplikacije.

U trenutku kada Okružno tužilaštvo pušta Railića na slobodu, preuzima ga Tužilaštvo BiH koje je već imalo podatke iz Skyja, ali Railića za početak hapsi zbog poslova s drogom. Kasnijom analizom utvrđeno je da je Railić platio 50.000 eura Aleksandru Miljatoviću da likvidira Bašića.

Tako je potvrđena prva optužnica u BiH koja je proizišla iz informacija sa Sky aplikacije. Ali, pitanje je da li bi do toga došlo jer bi vjerovatno i Railić i Miljatović napustili BiH nakon ‘otpuštanja’ iz Okružnog tužilaštva i više ne bi bili dostupni našim pravosudnim organima.

Zanimljiv je još jedan slučaj vezan za Railića, a tiče se ubistva Mihajla Stupara Šmita.

Šmit je svojevremeno dao izjavu policiji o kriminalnim radnjama Railića, a ovaj ga je kako bi ga natjerao da povuče izjavu čak i izbor nožem.

No, Šmit nije odustajao i nastavio je govoriti o poslovima Railića. Vrlo brzo ribari pronalaze Šmitovo tijelo, izudarano bejzbol palicma i pregaženo automobilom.

Iako postoje dokazi iz Sky aplikacije da je Railić naručilac ovog ubistva, on za to – bar još uvijek nije – optužen, nego se traži samo izvršilac Marko Momić.

Ubistvo Slaviše Ćuluma

Sljedeći slučaj koji šokirao javnost jeste ubistvo Slaviše Ćuluma. Ćulum je bio poznat policijskim agencijama i imao je debeo dosje.

Slaviša Ćulum

Nakon što je likvidiran, MUP RS dobiva obimnu dokumentaciju iz Sky aplikacije iz Europola. Analizom se dolazi do svih detalja – od pripreme, izvršenja do plana bježanja i skrivanja izvršilaca.

Ubrzo biva uhapšen Siniša Šakić Kinez. Zanimljivo ovaj slučaj prezuima Republičko tužilaštvo. Iako dobivaju obimaj izvještaj iz Sky aplikacije iz nekog razloga on se koristi tokom suđenja. Zanimljivo je da je Republičko tužilaštvo podatke MUP-a RS potvrdilo i preko međunarodne pravne pomoći – ime Sky postaje i relevantan dokaz – ali ni to nisu priložili kao dokaze.

Rezultat je oslobađanje Kineza na provestepenoj presudu. Pitanje je hoće li uopće dočekati u BiH drugostepenu

Slučaj Mladen Samardžija

Slično je bilo i sa nedavno uhapšenim Mladenom Samardžijom, koji je bio najtraženiji evropski bjegunac. Iako je već dvije godine u BiH i postojali su određeni dokazi i njegovim kriminalnim poslovima – Republičko tužilaštvo BiH to nikad nije uzelo u razmatranje.

Ipak, jeste Tužilaštvo BiH koje ga i hapsi na Jahorini. I tu su korišteni dokazi iz Sky aplikacije.

Prema svim raspoloživim informacijama – strateški cilj Republičkog tužilaštva jeste da se ne napravi praksa da Sky uđe u spise kao relevantan dokaz. Do sada su ga u RS koristila samo pojedina okružna tužilaštva i to uz dosta opstrukcija s višeg nivoa. Pitanje koje ostaje neodgovoreno do kraja jeste zbog čega?

Čak, prema nezvaničnim informacijama Raporta, tužioci okružnih tužilaštava ali i Republičkog tužilaštva su dobili instrukciju da izbjegavaju Sky u svojim istragama.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica