“Krimolovci” u martu zaprimili 383 prijave, 18 bilo sa korisnim informacijama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u martu 2021. godine registrirali su ukupno 279 poziva na telefonskoj liniji “Krimolovci”. Osam poziva je bilo sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Pored navedenog, putem elektroničkog obrasca za prijavu kaznenog djela zaprimljene su ukupno 104 prijave, od kojih je deset sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća, saopćeno je iz SIPA-e.

Najveći broj informacija odnosio se na kaznena djela u vezi s opojnim drogama, krijumčarenjem oružja i terorizmom. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektroničkog obrasca, 14 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim tijelima u Bosni i Hercegovini, a po četiri je postupala i SIPA.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 64 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505, navodi se u saopćenju.

IZVORAvaz
Prethodni članakGrad Zenica kupio 500 testova na koronavirus za građane
Sljedeći članakSenat u Francuskoj odlučio: Zabrana nošenja hidžaba maloljetnicama