48B2FAE7 172F 4C88 B199 0C10BC892BBC
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT


Bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling)
 je izrazio duboko poštovanje prema odlazećem visokom predstavniku Valentinu Incku (Inzko) zbog njegove odluke da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti.

FIXGEHALT

– Time je Incko održao obećanje koje je dao majkama Srebrenice donijevši odluku kojom se sankcionira glorifikacija i veličanje osuđenih ratnih zločinaca.

Od istine se nikada ne smijemo udaljavati, jer to prije ili kasnije vodi nastavku širenja laži i na to bi aktivni političari stalno morali misliti. Kada to kažem, imam u vidu genocid nad Armencima, koji je tek 100 godina nakon što se desio, postao viralan, i tek nakon toga je izvršena korekcija. Ali do tada se desilo toliko nesreće i napravljena je velika šteta, jer je istina naprosto bila zaobiđena i zanemarena – rekao je Švarc-Šiling.

On je dodao da se na koncu svako sam mora pogledati u ogledalo i donijeti odluku po svojoj savjesti, istakavši da više nema “ni zakonskih ni moralnih opravdanja da se odgovorni političari i oni koji o zločinima sude i koji ih tumače, ne pridržavaju istine”.

LIDER

– Okončanje „tobožnjih rješenja“ je tek početak i obaveza prema narednim generacijama kako bi pomirenje postalo moguće. To je istinski garant stabilne budućnosti Bosne i Hercegovine – zaključio je bivši visoki predstavnik, komentirajući donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida od strane visokog predstavnika Valentina Incka, čiji mandat ističe 30. jula.

Podsjetimo, 1. avgusta 2021. na Inckovo mjesto dolazi bivši njemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit (Christian Schmidt).