Krišto: Hrvati pružili ruku suradnje Bošnjacima

Kandidatkinja HDZ-a BiH i stranaka okupljenih oko HNS-a BiH za člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto kazala je u utorak kako očekuje da će bošnjačka strana prihvatiti ispruženu ruku Hrvata u BiH i prestati s praksom preglasavanja ovoga naroda na izborima te je kritikovala rezoluciju Bundestaga o BiH.

Aktuelni predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović  povukao se iz utrke za hrvatskog člana BiH Predsjedništva te je vodstvo ove stranke predložilo Krišto za kandidatkinju.

Zajednički kandidat HNS-a

– Mislim da je slanjem jedne ovakve zajedničke poruke s kandidaturom s naše strane ispružena ruka jednom novom odnosu. Mi trebamo raditi na dobrobit svih naroda i građana. Prije svega graditi odnose između Bošnjaka i Hrvata – rekla je Krišto za Radioteleviziju HB iz Mostara.

Višemjesečni pregovori o izmjenama Izbornog zakona u BiH između hrvatskih i bošnjačkih stranaka o promjeni načina biranja članova Predsjedništva BiH i poslanika u donjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda nisu rezultirali dogovorom čak i uz posredovanje administracije EU-a i SAD-a.

Treba prestati s takvom politikom

Borjana Krišto, koja je i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, izrazila je očekivanje da će “bošnjačke stranke prestati s praksom preglasavanja Hrvata.”

– Vrijeme je da shvate kako se mora prestati s takvom politikom. Mi moramo izgrađivati BiH kao mjesto dijaloga i suživota – dodala je.

Krišto je kritikovala rezoluciju koju je krajem prošle sedmice o BiH donio Bundestag, navodeći kako je protivna Aneksu IV. Dejtonskog mirovnog sporazuma, što je Ustav BiH. 

– Ti stavovi nisu dobri. Štetni su za budućnost i opstojnost BiH – dodala je.