Kritika ljevice: Pristup medijatora da u Neumu pregovaraju samo Bošnjaci i Hrvati je neprihvatljiv

Screenshot 2 131
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nakon završetka razgovora o izbornoj reformi u Neumu predsjednik Socijaldemokratske stranke Nermin Nikšić objasnio je zašto je SDP odbio učestvovati u razgovorima i šta je u formatu koji su nametnuli medijatori Angelina Eichhorst i Matthew Palmer bilo neprihvatljivo.

Predstavnici SDP-a, Naše stranke i Demokratske fronte odbili su učestvovati u pregovorima o izbornoj reformi u Neumu, koji su jučer okončani bez bilo kakvog konkretnog rezultata. Još prije mjesec SDP je zaključio da u trenutnim okolnostima političke blokade državnih institucija i generalno krize koju proizvodi Milorad Dodik nije ispravno razgovarati o izbornoj reformi i ostali su dosljedni tom zaključku.

Obrazlažući takvu odluku, Nikšić je istakao da svako bira svoj politički put i nosi teret svojih odluka.

“Kao što nikada ne bih dozvolio da neko bude supervizor razgovorima na kojima smo mi učestvovali, isto tako ni ja nisam i ne želim biti supervizor onim strankama koje su u Neumu razgovarale o ustavnim reformama i izmjenama Izbornog zakona. Već sam govorio kako svako od nas bira svoj politički put i da svako treba da nosi teret svojih odluka. Prirodno je da ne pravimo svi iste izbore te da nemamo ni iste prioritete”, rekao je Nikšić.

ČITAJ JOŠ:  Cijene u Neumu: Kafa 2.5 marke, suncobran 6, kugla sladoleda 1.5...

S tim u vezi Nikšić je ipak pozdravio optimizam učesnika i najavu da bi se razgovori mogli nastaviti.

“Za početak bi im predložio da odmah u Parlamentu usvojimo navodno usaglašene izmjene zakona koje će osigurati zaštitu integriteta izbornog procesa te na taj način pokažemo ozbiljnost i spremnost za dogovaranje kako učesnika pregovora u Neumu tako i onih koji nisu učestvovali”, istakao je Nikšić.

Dodao je da ga je neučestvovanje bilo koje stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj dodatno uvjerilo da ne učestvuje u pregovorima.

ČITAJ JOŠ:  U Neumu mnogo gostiju, ovogodišnja sezona bi mogla biti pun pogodak

“Naime, očito je kako su međunarodni medijatori u Neumu pokušali nametnuti pitanje rješavanja odnosa Bošnjaka i Hrvata u Federaciji, odnosno otvorili bošnjačko – hrvatske pregovore o državi. Za nas je to potpuno neprihvatljiv pristup”, smatra Nikšić, te dodao da se nametnulo pitanje ko je zastupao stavove vlasti i opozicije iz RS-a.

“Iskreno se nadam kako tu ulogu nije imao niko od međunarodnih medijatora. Nažalost, pokazalo se još jednom kako su prihvaćeni Dodikovi ultimatumi da se ne smije dirati ništa što se tiče Republike Srpske, a da je rješenje za Federaciju BiH ono što se dogovore Bošnjaci i Hrvati. Takav pristup, još se jednom pokazalo, uprkos optimističnim izjavama, nije i ne može donijeti rezultate. Rješenje leži u odlučnom zagovaranju i provođenju principa koji vladaju u svim demokratskim zemljama. Ništa više, ali i ništa manje ne zaslužuju ni građani u Bosni i Hercegovini”, istakao je Nikšić.

ČITAJ JOŠ:  U Neumu zabrinuti: “Od danas će se stvari promijeniti, najviše će profitirati jedno mjesto”

Predsjednik DF-a Željko Komšić jučer je otkrio javnosti da su on, Nikšić i Izetbegović zajednički izgradili stav o potrebi reduciranja domova naroda, a što su predsjednik SDA i druge probosanske stranke potencirale tokom pregovora.

S druge strane, vidljivo je da Trojka nije imala zajednički stav o pristupu izbornoj reformi, jer je NiP ipak odlučio učestvovati u pregovorima. Međutim, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković jučer je istakao da razumije one koji nisu došli u Neum i da je sam odlazak bio kontroverzan, ali da nije mogao odbiti predstavnike američke i evropske administracije.

GODISNJICA
MARKETING