Portal 072info

Krivci za muško ćelavljenje: Od bildanja do dodataka proteina

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U dodacima prehrani koje često koriste bilderi kako bi povećali mišićnu masu nalaze se kreatin i DHEA (androstenedion koji povisuje razinu testosteriona u tijelu i to vrlo brzo nakon uzimanja).

 

Kako potiču rast koncentracije testosterona i DHT-a (prilagođene verzije testosterona), to u konačnici vodi do uništavanja folikula vlasi i ćelavosti. Naime, dolazi do blokiranja apsorpcije esencijalnih nutrijenata i folikul odumire, ako nema folikula, nema ni vlasi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Proteinski shakeovi vrlo često sadrže hormone rasta, kao što su kreatin i DHEA, koji ne samo da povećavaju mišićnu masu, već i razinu testosterona u krvi. Ipak, do ćelavosti će doći jedino ako muškarac već ima predispozicije za to. Važno je razlikovati uzrok i posljedicu. Proteinski napici ne uzrokuju gubitak kose, ali ubrzavaju kod muškaraca koji su predodređeni za ćelavost, a takvi su mnogi – objašnjava dr. Thomy Kouremada-Zioga koja se bavi transplatacijom kose u Velikoj Britaniji, prenosi 24sata.hr.

Ipak, biti ćelav i nije toliko loše. Naime, jedno istraživanje pokazalo je kako su muškarci bez kose ženama vrlo privlačni. Doživljavaju ih dominantnijima, muževnijima i seksipilnijima od onih koji imaju kosu te se uz njih osjećaju sigurnije. Obzirom da će oko 85 muškaraca do 50 godine života izgubiti priličan broj vlasi, dobro je da se ženama ćelavost sviđa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)