Krivić: SDA nema kredibilitet da se bavi reformom i depolitizacijom pravosuđa

Anis Krivić, kandidat za Parlament BiH ispred Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) oglasio se na svom Facebook profilu navodeći da SDA nema kredibilitet da se bavi reformom i depolitizacijom pravosuđa.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Borba za vladavinu prava

– Stranka Bakira Izetbegovića sada je i samu sebe manipulativno nadmašila saopćenjem u kojem kažu da će “SDA snažno podržati depolitizaciju pravosuđa, efikasniju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u svim dijelovima BiH, provjeru rukovodećih kadrova u sudovima i tužilaštvima na svim nivoima, kao i njihovih imovinskih kartona”.

Posebna je neprincipijelnost SDA zbog činjenice da je samo prije mjesec Ambasada SAD u BiH, dakle najvažnija država svijeta, koja ni jednu riječ ne saopći, a da nema argumente, izrekla svoje i brutalno odbila SDA kao američkog partnera u borbi za vladavinu prava.

Treba se pitati kako će to SDA podržati depolitizaciju pravosuđa kada je poznato da su ta stranka i njeni kadrovi poznati po nedoličnim komentarima, političkom utjecaju i vještom instaliranju svojih stranačkih kadrova na svim nivoima pravosuđa.

O montiranim procesima

O montiranim procesima koje su radili političkim rivalima, policijskim, tužilačkim i obavještajnim pritiscima na nezavisne medije, angažiranju tužilaca da lome njihove kritičare, da se i ne govori.

Uostalom, na vlasti su skoro tri decenije, pa se postavlja logično pitanje šta su to čekali do sada.

Još bolje rečeno, neka moćnici iz SDA dozvole da kantonalni tužitelji napokon uzmu izjavu i objašnjenje od Sebije Izetbegović u vezi njene diplome.

Tada će i SDA možda biti uvjerljivija u svojim saopćenjima i “podrškama” reformi pravosuđa od njenih kadrova.

Avaz