Krivokapić o genocidu: Nemojte mi zamjeriti, moram reći da se žrtve koriste u političke svrhe

Screenshot 1 108
Podijelite vijest

Nakon današnjeg sastanka premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića i predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije poručeno je da je najveći prioritet dviju država dobra ekonomska saradnja.

Crnogorski premijer je prvo kazao da se raduje što je upravo prva bilateralna posjeta u okviru regiona bila Sarajevu s obzirom na to da se rado sjeća ranijih posjeta glavnom gradu BiH.

“Za vrijeme olimpijskih igara sam se imao priliku upoznati sa Sarajevom. Ušao sam u lokal i dobio sam piće a nisam znao ni ko mi ga je poslao. Takvo Sarajevo mi je ostalo pri srcu i na svakom koraku pričam i dijelim to iskustvo”, rekao je on.

Dalje je kazao kako je s Tegeltijom razgovarao o dvije najprioritetnije stvari u ovom momentu, a to je sređivanje puta preko Šćepan polja te olakšavanje protoka robe i ljudi preko zajedničkih graničnih prijelaza.

Krivokapić je posebno izrazio zadovoljstvo činjenicom da nema nikakvih spornih pitanja između Bosne i Hercegovine i Crne Gore te pozvao bh. državljane da ljetuju na crnogorskom primorju.

Govoreći o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koja bi trebalo da bude usvojena u Skupštini Crne Gore, kazao je kako ne zna da li će zaista i biti usvojena, jer vlada koju vodi nikako ne utječe na odluke skupštine.

“Ta Rezolucija je jednim dijelom već usvojena 2009. godine kao deklaracija. Nemojte mi zamjeriti, moram da kažem, najgore što se dešava na ovim prostorima je što se te žrtve, koje su nenadoknadive za porodicu, danas ponovo koriste u političke svrhe”, rekao je on.

Dalje je spomenuo i ostavku ministra pravde Crne Gore Vladimira Leposavića koju je pokrenuo zbog njegovih izjava koje negiraju genocid u Srebrenici.

“Moj odnos prema Srebrenici je jasan, ja sam zbog Srebrenice krenuo u proces razrješenja jednog ministra iako sam znao da to može biti pokušaj rušenja vlade, ali meni je bio važniji sporazum koji sam potpisao s tri lidera koalicije od toga koliko će trajati vlada”, istaknuo je Krivokapić.

Zatim je naglasio da je pomirenje za nas važnije od bilo kakve svađe.

“Pogledi mržnje ne govore nikome dobro, jedina poruka je poruka ljubavi”, njegove su riječi nakon današnjeg sastanka i pitanja novinara o rezoluciji.

Na pitanje novinara Klix.ba ističe da njegov dolazak nije povezan s tim što se upravo danas u Skupštini CG treba govoriti o rezoluciji, kazavši da ne kalkuliše takvim stvarima.


Podijelite vijest