Kriza u Kazahstanu: Brutalno nasilje na ulicama, Rusija poslala vojnike

7DC2FF29 18BF 433B 8305 7FCF91CC7268

Novo nasilje izbilo je u četvrtak u glavnom gradu Kazahstana nakon što je Rusija toom noći poslala padobrance kako bi ugušili pobunu u toj bivšoj sovjetskoj republici bliskoj Moskvi.

Policija u Almatiju objavila je da je tokom noći ubila desetine demonstranata.

Državna televizija objavila je da je poginulo najmanje 13 pripadnika snaga sigurnosti, od kojih su dvojici odrubljene glave.

Uhapšeno je 2.000 ljudi, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Predsjednička rezidencija u gradu i ured gradonačelnika zapaljeni su, a grad je prepun izgorjelih automobila. Interneta nema u cijeloj zemlji.

Vojnici su povratili kontrolu nad glavnim aerodromom, kojeg su demonstranti bili osvojili.

U četvrtak navečer ponovo su izbili okršaji na centralnom trgu u Almatiju, koji su tokom dana naizmjenično okupirali vojnici i stotine demonstranata.

Riječ je o najgorem nasilju u 30 godina neovisnosti te zemlje bogate naftom i uranom.

Predsjednik države Kasim-Džomart Tokajev, koji je pozvao u pomoć Rusiju, za pobunu okrivljuje teroriste uvježbane u inostranstvu.

“Riječ je o potkopavanju integriteta zemlje i što je najvažnije napadu na naše građane koji od mene traže da ih hitno pomognem”, rekao je.

Moskva je objavila da će zajedno sa svojim saveznicima pomoći Kazahstanu u “protuterorističkoj operaciji” i smatra da je pobuna inspirisana izvana.

Pobuna, koja je počela kao protest protiv novogodišnjeg poskupljenja goriva, rasplamsala se u srijedu kada su demonstranti upali u javne zgrade u Almatiju i drugim gradovima i zapalili ih. Uzvikivali su slogane protiv bivšeg predsjednika Nazarbajeva, koji se povukao s vlasti 2019. godine.

Tokajev je raspustio vladu, ukinuo odluku o povećanju cijena goriva i ogradio se od svog prethodnika zamijenivši ga na dužnosti predsjednika utjecajnog Vijeća za sigurnost.

No, to nije umirilo demonstrante koji optužuju Nazarbajevovu porodicu i saveznike da su se obogatili na nafti i rudnim bogatstvima, a zemlja je ostala siromašna.

Nazarbajev nije viđen u javnosti od početka protesta.

Zapadne zemlje pozvale su na mir, a Kina je ocijenila da je riječ o unutrašnjem pitanju Kazahstana.