Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predlaže produženje epidemioloških mjera za još 14 dana

sarajevo maske
Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva razmotrio je trenutnu epidemiološku situaciju, te predložio produženje epidemioloških mjera za narednih 14 dana.

Sedmodnevna incidenca na nivou Federacije BiH iznosi 102 slučaja na 100.000 stanovnika, a najviša incidenca je u Kantonu Sarajevo (240 slučajeva na 100.000 stanovnika), Tuzlanskom kantonu (149 slučajeva na 100.000 stanovnika) i Hercegovačko-neretvanskom kantonu (111 slučajeva na 100.000 stanovnika).

Hospitalizirane su ukupno 494 osobe, od kojih je 8 posto (37) potpuno vakcinisano.

ČITAJ JOŠ:  U Zenici porođene dvije kovid pozitivne pacijentice, majke i bebe su dobro

U odnosu na prethodnu sedmicu svi indikatori su u blagom padu: broj smrtnih i novih potvrđenih slučajeva, broj pacijenata na respiratoru, ukupan broj hospitaliziranih, te sedmodnevna incidenca.

Međutim, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH ističu da i dalje postoji veliki rizik za stanovništvo, obzirom na visok nivo prijenosa virusa u zajednici i nedovoljan broj vakcinisanih (naročito starijih od 60 godina).

– U Federaciji BiH do sada je prvom dozom vakcinisano 25 posto, a drugom 20 posto stanovništva. Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva podsjeća da su vlade kantona dužne donositi i restriktivnije mjere ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije u kantonu. Prijedlog produženja mjera bit će upućen Vladi Federacije BiH na usvajanje – saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

ČITAJ JOŠ:  U Zenici porođene dvije kovid pozitivne pacijentice, majke i bebe su dobro
GODISNJICA
MARKETING