Screenshot 1 107
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
NER FIT

Krizni štab razmatra kako da motiviše mlade da se vakcinišu.

FIXGEHALT

U toj populaciji ima samo 17% onih koji su primili vakcinu, pa se veća o najrazličitijim načinima stimulacije. Odluka bi trebalo da bude donijeta do 1. avgusta, a jedna od mjera koja se pominje je i uvođenje dodatnog ispitnog roka za vakcinisane studente.

„Ukoliko Krizni štab i Vlada donesu takvu odluku, Minisartstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja preporučiće visokoškolskim ustanovama da se te mere sprovedu“, kažu u Ministarstvu za Nova.rs.

Rektorica Univerziteta u Beogradu Ovanka Popović kaže da o detaljima takve eventualne odluke još uvek ništa ne zna. Ipak, smatra da je potrebna što masovnija vakcinacija, generalno, a ne samo u studentskoj populaciji.

LIDER

„Kada krene semsestar i kada treba opet da imamo veliki broj ljudi u zatvorenim prostorima, bilo bi dobro da se to desi i da je što više studenata vakcinisano“, kaže rektorica

Filozofski fakultet u Beogradu i agencija Ipsos uradili su istraživanje koje treba da pokaže zbog čega je slab odziv mladih na vakcinaciju, a kao neki od najvažnijih razloga navode se: Vakcina nije preporučljiva iz zdravstvenih razloga, Mladi misle da je vakcina opasna bar koliko i korona, Vjerovanje da je snažan imunitet dovoljna zaštita od Covida 19, a čest stav mladih je i da je možda sigurnije sačekati.

Dok se ove zablude ne rasprše, nude se nagrade.

Dodatni ispitni rok nije jedina stvar koja se nudi i kojom se mame mladi. Predsjednik je najavio i nagradnu igru za vakcinisane. U punudi će po svemu sudeći biti besplatne karte za utakmice i koncerte, vaučere za kupovinu i putovanja.

Stručnajci proteklih dana masovno upozoravaju da je vakcinacija jedini spas i jedini način da se zaustavi očekovani novi talas korone. U Srbiju je stigao i delta soj koji se mnogo brže šire, pa je to dodatna opasnost na koju ukazuju članovi Kriznog štaba, ali i stručnajci van njega