Krizni štab zabranio sve proslave, treninge i pooštrio pravila za organiziranje javnih okupljanja

Screenshot 3 1192

Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde zabranio je organiziranje svih privatnih i javnih proslava, kao i sva javna okupljanja sa više od 30 osoba u zatvorenom i 50 osoba na otvorenom prostoru.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije naređeno je svima koji planiraju bilo kakvo javno okupljanje da se za saglasnost pismeno obrate Kriznom štabu i to pet dana prije planiranog termina održavanja. Zabranjeno je i održavanje svih treninga za djecu do 15 godina.

Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove naređeno je da, u skladu za Zakonom o zaraznim bolestima, epidemiološkim izvještajima i donesenim rješenjima, zabrani svaku vrstu kretanja za osobe koje su zaražene, kao i osobe koje se nalaze u izolaciji.

Prema izvještaju Zavoda za javno zdravstvo BPK, situacija je alarmantna.

Trenutno su 253 aktivno zaražene osobe, a 707 osoba se nalazi u izolaciji. Od ukupno 253 pozitivnih, više od 50 osoba ima upalu pluća, dvije osobe se nalaze u Kantonalnoj bolnici Goražde, dvije osobe su prebačene u izolatorij Podhrastovi. Istaknuto je da je BPK Goražde među najugroženijim dijelovima BiH.

Direktorica Zavoda, epidemiolog Medina Bičo kazala je da je krajnje vrijeme da se uvedu i restriktivnije mjere.

Avaz