Krizni štab ZDK dao preporuke: Usluge na šalterima do petka pružati samo penzionerima

zdk.ba
Podijelite vijest

Kantonalni štab civilne zaštite (KŠCZ) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na današnjoj 10. vanrednoj sjednici izdao je preporuku svim bankama, telekom operaterima, poslovnicama “BH Pošte” i poslovnicama “Elektrodistribucije” na području ovog kantona da u periodu od 8 do 12 sati do petka, 10. aprila, pružaju usluge na šalterima isključivo penzionerima.

  • Svi navedeni subjekti obavezni su organizirati poslovanje bez gužvi, osigurati preporučeni razmak klijenata, kao i poštivanje higijensko-epidemioloških preporuka. Za poslovne subjekte koji se ne budu pridržavali navedenih preporuka, postoji mogućnost privremene zabrane pružanja usluga – navodi se u preporuci KŠCZ ZDK.

Ističu da je preporuka donesena zbog preventivnih razloga, sve sa ciljem da se penzionerima omogući da u dozvoljenim terminima za kretanje obave svoje poslove bez stvaranja bilo kakvih gužvi.

KŠCZ izdao je naredbu Službi za spašavanje ZDK da hitno krene u adaptaciju i proširenje prostora u zgradi Stacionara za potrebe izolatorija za osobe inficirane koronavirusom.

  • KŠCZ podržao je inicijativu Društva psihologa ZDK, koju je na današnjoj sjednici prezentirao Sedin Habibović iz Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK, da se organizira pružanje psihološke podrške građanima, zdravstvenim radnicima i volonterima koji učestvuju u aktivnostima radi suzbijanja pandemije koronavorisa Covid-19 u ovom kantonu, putem telefona, interneta i online kriznih grupa – poručili su iz Kriznog štaba ZDK.

Podijelite vijest