Krizni štab ZDK: Pada broj oboljelih i smrtnih slučajeva, omogućeno testiranje svih pacijenata koji imaju simptome

A5493FA5 6DF8 4DBC B692 34F2A0A85146
zdk.ba
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić izjavio je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu i dalje nepovoljna, ali da se posljednjih dana bilježi nešto manji broj oboljelih i smrtnih slučajeva koji su posljedica infekcije virusom Covid-19.

– Činjenica je da smo imali nešto manji broj testiranja u proteklom periodu, ali s obzirom i na trendove u susjednim sredinama, smatram da ulazimo u jednu mirniju fazu koja nam daje vremena da poduzmemo odgovarajuće korake da bismo eventualni novi talas dočekali što je moguće spremniji – rekao je dr. Jupić nakon sjednice Kriznog štaba.

ČITAJ JOŠ:  Ove europske zemlje opet uvode stroge mjere: Karantin, kazne...

U ZDK-u do sada je registrovano ukupno 6.000 slučajeva zaraze, od čega je aktivnih 1.973. Od posljedica koronavirusa umrlo je 365 ljudi, a stopa smrtnosti iznosi 5,7 posto.

– U zadnjoj sedmici zabilježili smo 233 nova slučaja, u sedmici prije toga bilo je 250, a sedmicu ranije također veći broj, tako da govorimo o blagom poboljšanju stanja – rekao je dr. Senad Huseinagić, član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici.

Krizni štab donio je odluku o raspodjeli 9.000 brzih antigenskih testova, koji će najkasnije početkom iduće sedmice biti distribuirani u zdravstvene ustanove na području ovog kantona.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Prema riječima dr. Huseinagića, testova za virus Covid-19 zasad ima dovoljno, tako da je Krizni štab danas donio odluku o promjeni prioriteta testiranja, pa će se, pored zdravstvenih radnika, hospitalnih pacijenata i rizičnih grupa, sada moći testirati svi pacijenti koji imaju simptome.

GODISNJICA
MARKETING