AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona osigurao je šest prostorija za izolaciju od čega dva izolatorija s mogućnošću podtlaka kao jedine takve u Bosni i Hercegovini u slučaju pojave koronavirusa. Krajem januara Ministarstvo zdravstva ZDK je formiralo Koordinaciono tijelo za prećenje koronavirusa s ciljem podizanja mjera osiguranja radi zaštite stanovništva od bolesti uzrokovane novim virusom, ali i ljekara u zdravstvenim ustanovama.

Već početkom februara imenovan je i Krizni štab koji kroz kontinuirani komunikaciju dogovara korake s ciljem prevencije zaraze novim virusom.

Kako Klix.ba saznaje pod monitoringom je više od stotinu pacijenata na području Općine Zavidovići koji su boravili na radu u zemljama van Bosne i Hercegovine, ali oni još uvijek nemaju simptome te se preventivno svakodnevno Krizni štab informiše o njihovom stanju, dok je nekoliko osoba i hospitalizovano, ali bez prisustva koronavirusa.

“Donesen je i aktiviran Plan pripravnosti za oboljenja izazvana novim koronavirusom (covid-19). Ovim planom je definisan način djelovanja svih aktera u zdravstvenom sistemu. Štab je procijenio potrebe za hitnom nabavkom zaštitinih sredstava i dezinfekcionih sredstava. Obzirom da su zdravstveni radnici najugroženija kategorija, održana je edukacija zdravstvenog osoblja kako bi bili dodatno informisani i kako bi dobili konkretne upute. Pripremljena je informacija za Vladu ZDK koja će biti razmatrana na jednoj od sjednica Vlade, a na osnovu koje će Vlada poduzeti potrebne korake kako bi se smanjile nepovoljne posljedice u slučaju pojave oboljenja u BiH, a posebno na području ZDK”, kazali su iz Kriznog štaba ZDK.

Na pitanje da li u ZDK postoje izolatoriji, kazali su da kao posebni objekti ne postoje, ali da na području Tešnja, tačnije u Općoj bolnici u Tešnju postoje dvije prostorije s mogućnošću osiguranja podtlaka, što nema nijedna bolnica u BiH te četiri prostorije na infektivnom odjelu Kantonalne bolnice Zenica koje mogu poslužiti kao izolatorij.

“Stav Kriznog štaba je da se treba što hitnije osigurati posebna prostor za izolaciju, kako bi ovih šest prostorija u dvije bolnice služio za liječenje težih stanja. Izolacija osoba kod kojih postoji sumnja ili se dokaže infekcija novim koronavirusom, a nisu teže bolesni, ne trebaju biti hospitalizirani, nego trebaju biti u izolaciji. Bolničke kapacitete moramo čuvati sa liječenje eventualno teže oboljelih, a posebno onih kojima treba respiratorna podrška. Za sad Infektivni odjel KB Zenica nema respiratore za liječenje respiratorno ugroženih pacijenata”, dodali su iz Kriznog štaba ZDK.

Štab je izvršio i procjenu potrebe za zaštitnom opremom i dezinfekcionim sredstvima, a plan je da se, nakon odluke Vlade, ide u nabavku više hiljada zaštitne opreme.

“Smatramo da smo spremni za eventualnu pojavu ovog virusa na području ZDK. To ne znači da nećemo kontinuirano preispitivati sistem i raditi na njegovom poboljšanju”, zaključili su u razgovoru za Klix.ba.

E.M/Klix.ba