Portal 072info

Krkalić: Borcima od 57 i više godina novčana pomoć, a mlađim dati prednost kod zaposlenja

Do 8. maja kantonalne skupštine moraju dostaviti mišljenja Federalnom ministarstvu za boračka pitanja o Nacrtu zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Zakon bi do 15. juna trebalo da prođe oba doma Paralamenta FBiH, i stupi na snagu 1. jula. Hamza Krkalić, član Radne grupe za donošenje zakona nam objašnjava kako će grupa krenuti sa obilaskom kantona i time zajednički iznaći rješenja za borce koji su u stanju potrebe, a koji su mlađi od 57 godina i ne ispunjavaju uvjete za dobivanje egzistencijalne novčane pomoći sa federalnog nivoa.

Borci žele posao 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Težište priče jeste da kantonalna ministarstva za boračka pitanja, od dosadašnjih finansiranja boračkih udruženja, novac preusmjere na borce u stanju potrebe, mlađe od 57 godina. U narednom periodu svakog resornog ministra i premijera kantonalnih vlada će posjetiti Radna grupa za prijedlog zakona o demobilisanim borcima i detaljno iznijeti sve vezano za zakon, sa njima utanačiti kako pomoći demobilisanim borcima koji su mlađi od 57 godina. Da se razumijemo, borci žele zaposlenje. Dakle, prije svega dati im prednost u zapošljavanju, animirati biroe. A ukoliko borci odbiju ponuđeno zaposlenje, zna se, skidanje sa biroa – govori nam Krkalić.

Podsjeća da će prema dosadašnjim pokazateljima, egzistencijalnu novčanu pomoć stupanjem na snagu zakona o demobilisanim borcima, sa federalnog nivoa, primati oko 20.000 boraca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– I ta pomoć će se kretati od 60 KM do 230 KM, ovisno o tome koliko su mjeseci učestvovali u odbrani zemlje. A na brigu kantonima bi ostalo oko 10.000 boraca. Među njima su borci sa 44 godine i više godina koji zapravo žele posao. Treba im dati prioritet kod zapošljavanja, omogućiti da žive od svog rada. A oni koji ne mogu zbog narušenog zdravlja raditi, da imaju neku novčanu pomoć. Dakle, zadatak kantonalnih skupština je da do 8. maja dostave mišljenje o zakonu, jer do 15. juna zakon mora proći oba doma Parlamenta FBiH, da bi provođenje počelo 1. jula – govori nam Krkalić.

Upitali smo Krkalića da li će nakon donošenja zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica biti sklonjen Kamp heroja u Sarajevu u kojem se okupljaju demobilisani borci i s kojeg mjesta su krenuli protesti za donošenje zakona?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ukidanje Kampa heroja u Sarajevu 

– Objavom zakona u Službenim novinama Federacije BiH, donijet ćemo odluku o uklanjanju kampa. Ali, na radnom sastanku koji je nedavno održan u Sarajevu smo kantonalnim ministrima za boračka pitanja jasno dali do znanja, da koji god ministar da negativno mišljenje na tekst zakona, mi ćemo šatore postaviti pred njihovim ministarstvima. Jer, bilo je zatezanja od nekih ministara kada je riječ o finansiranju boračkog zakona. Ne vidimo nijedan razlog za takvo ponašanje jer se silni novac izdvaja za rad udruženja. Kanton Sarajevo recimo daje godišnje milion KM, Tuzlanski kanton oko 970.000 KM – poručio je Krkalić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podsjećamo, demobilisani borci od 2010. godine nemaju svoj zakon.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Faktor.ba

Podijelite članak
  • 111
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME