Portal 072info

Krompir iz BiH na korak do EU

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Krompir iz BiH na korak do EUIpak, kako je saopšteno iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, najznačajnija preporuka iz preliminarnog izvještaja je da se broj uzoraka krompira za ispitivanje na prisustvo prouzrokovača prstenaste i smeđe truleži krompira mora povećati četiri puta.

Iz ovog ministarstva su u petak kazali da su FVO inspektori tokom boravka u BiH posjetili i Upravu BiH za zaštitu zdravlja bilja, nadležne organe entiteta i Brčko distrikta BiH, zatim ovlaštene institucije za laboratorijska ispitivanja, te određene proizvođače, prerađivače i skladišta merkantilnog i sjemenskog krompira, ali i distributivne centre krompira u BiH.

“Po završetku revizije prezentovali su preliminarne rezultate i zaključke, te naglasili da je fitosanitarno zakonodavstvo u BiH, u oblasti zdravlja krompira, u potpunosti usaglašeno sa zakonodavstvom EU”, kažu u ovom ministarstvu. Pored toga, ističu da je istaknuta izuzetno dobra struktura, organizacija i saradnja svih nadležnih organa i institucija, koji su uključeni u fitosanitarni sistem u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Finalni izvještaj biće dostavljen u roku od 20 radnih dana, te će isti nadležni organi i institucije, koji su uključeni u fitosanitarni sistem u BiH, imati mogućnost da dostave svoje komentare”, ističu iz ovog ministarstva. Prema njihovim riječima, u istom roku mora se dostaviti i akcioni plan za realizaciju preporuka iz izvještaja.

cafe.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME