Portal 072info

Kroz kilometarsku zgradu liftovi će letjeti!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Revolucionarna tehnologija finske kompanije „KONE“ omogućiće da liftovi u kilometarskom Kraljevskom tornju u Džedi, „u cugu“ idu i do 660 metara visine, i to brzinom od 10 metara u sekundi.

Svi oni koji se plaše vožnje liftom, vjerovatno će izbjegavati najvišu zgradu na svijetu… kada bude gotova 2018. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naime, Kraljevski toranj (na arapskom: Burj al Mamlakah) u saudijskom gradu Džedi odlikovaće najbrži lift sa dvije platforme (dabl-deker) na svijetu, koji će „uz i niz“ moćni oblakoder ići brzinom od 10 metara u sekundi.

Ako vam se čini da ste „negdje čuli ili pročitali“ da ima bržih liftova, u pravu ste – „Tošibin“ lift u najvišoj tajvanskoj zgradi Tajpej 101, od 5. do 89. sprata ide brzinom od 16,8 metara u sekundi, dok se „Micubišijevi“ liftovi u japanskom Jokohama lendmark tornju kreću brzinom od 750 metara u minutu!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Takođe, u Burdž Kalifi u Dubaiju, trenutno najvišoj planetarnoj građevini, pojedini liftovi se kreću istom brzinom – 10 metara u sekundi

.Međutim, ovdje je riječ o liftovima sa dvije platforme i novoj, revolucionarnoj tehnologiji koja će biti korišćena za kablove. I, za razliku od drugih, ići će „u jednom cugu“ do 660 metara visine! To znači da će posjetioci moći brže da se penju kroz zgradu koja će biti visoka, vjerovali ili ne, jedan kilometar!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za njih će biti zadužena finska kompanija „KONE“, čiji je direktor za visoke tehnologije, Santeri Suoranta, rekao da se putnici u njihovim brzim liftovima neće osjećati toliko uznemireno ili imati mučninu na putu ka vrhu.

Prateće pojave tokom munjevitog kretanja nagore ili nadole neprijatan osjećaj u ušima i „pucanj“ koji izazivaju nagle promjene unutrašnjeg i spoljašnjeg pritiska. Ipak, treba im malo vremena da se prilagode.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Glavni faktori o kojima treba razmišljati su vertikalne i lateralne vibracije, buka i promjena pritiska“, objašnjava Suoranta. „U našim najnovijim liftovima, obezbijedili smo da svi ovi elementi budu izbalansirani što je bolje moguće, kako bi se stvorio što prijatniji osjećaj tokom vožnje.“

– Na osnovu naših istraživanja, došli smo do zaključka da je brzina od 10 metara u sekundi još nivo koji može biti prijatan za vožnju liftom“, dodao je portparol finske kompanije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svi liftovi će koristiti posljednju riječ tehnologije – kablove od ugljeničnih vlakana i „UltraRope“ tehnologiju koja će jednoga dana omogućiti da liftovi voze „u cugu“ i do visine od 1.000 metara. Tvrdi se da novi kablovi imaju potencijal da transformišu ove „nebeske linije“ širom svijeta, i, s obzirom na to da je čovjek sve bliži oblacima, pomoći će da se kreira životni prostor za sve veću zemaljsku populaciju. Ultralaki su, a imaju istu jačinu kao i čelični kablovi. Sastoje se iz četiri trake ugljeničnih vlakana obloženih epoksi smolom koja im pojačava trenje i smanjuje klizanje.

U prilog novoj tehnologiji govori i činjenica da su, korišćenjem konvencionalnih kablova, arhitekte limitirane po pitanju visine građevina.Kablovi su dizajnirani tako da budu mnogo lakši od čeličnih kablova, ali da imaju njihovu jačinu! Sačinjeni su od četiri trake ugljeničnih vlakana, obloženih epoksi smolom, što im pojačava trenje i smanjuje klizanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Što su zgrade više, više i čeličnih kablova mora biti upotrebljeno za dizanje liftova i njihovo bezbjedno spuštanje. Recimo, u oknu za lift od 500 metara, tri četvrtine energije koja se troši na pokretanje lifta ide na same kablove, odnosno njihovu težinu!

Navedena dužina se smatra maksimalnom koju konvencionalni kablovi mogu da podnesu a da ne puknu. Iz finske kompanije tvrde da njihovi kablovi redukuju težinu i do 90 odsto i, samim tim, drastično smanjuju energetske potrebe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Atv

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME