Screenshot 6 742
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, objavilo je izvještaj sa realizovanim aktivnostima za 2020. godinu te je naglašeno kako su urađeni brojni projekti koji su poboljšali kvalitet života povratnika.

Iz ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH, istakli su kako su i pored pandemije koronavirusa, u 2020. godini realizirali značajan broj projekata koji su poboljšali kvalitet života povratnika.

Jedan od najznačajnijih projekata u održivom povratku je kako ističu, izgradnja infrastrukture, pa je tako u 2020. godini obuhvaćeno 84 povratnička naselja, što je za rezultat imalo 279 realizovanih infrastrukturnih projekata. U oblasti obrazovnih, kulturnih i sportskih programa završeno je 58 objekata. Za potrebe vjerskih zajednica izgrađeno ili rekonstruisano je 74 objekta vjerskog i sakralnog karaktera, kao i 33 ostala objekta od značaja za širu društvenu zajednicu.

Također, iz Ministarstva ističu da su dodatne aktivnosti provođene kroz sanaciju i izgradnju 5 memorijalnih centara. Pored navedenih memorijalnih centara, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je podržalo izgradnju i 28 drugih spomen-obilježja širom Bosne i Hercegovine. U održivom povratku koji se ogleda kroz zapošljavanje i samozapošljavanje ostvaren je napredak u podršci razvoju start-up biznisa. Ministarstvo je refundiralo troškove za uposlene u prvoj godini rada gdje je 61 mali obrtnik imao 98 novouposlenih. Pored toga, programom podrške investicijskim projektima podržan je veliki broj malih i srednjih preduzeća što je omogućilo 39 novih radnih mjesta.

Sektor za humanitarne djelatnosti i EU fondove realizirao je nekoliko značajnih projekata za studente, učenike srednjoškolce, porodilje, udruženja, javne kuhinje, prehrambene pakete i jednokratne pomoći.Javnim pozivima za stipendije studentima-povratnicima obuhvaćeno je 686 studenata, dok je za subvencije prevoza učenicima srednjih škola uključeno 640 učenika-povratnika.

U cilju borbe protiv pandemije koronavirusa Sektor za humanitarne djelatnosti i EU fondove obezbijedio je i distribuirao 2600 prehrambeno-higijenskih paketa u povratničke zajednice, kao i dodjelu finansijskih sredstava za 17 javnih kuhinja koje opslužuju povratnike. Nevladinim organizacijama koje realiziraju svoje programske ciljeve u povratničkim sredinama odobrena su sredstva za 63 udruženja i organizacije. Preko 350 porodilja sa novorođenčadima dobili su podršku putem javnog poziva za dodjelu novčanih sredstava povratnicama na područje entiteta Republika Srpska. Koordinirali smo projekte sa humanitarnim organizacijama širom BiH.

Iz ministarstva su naglasili kako je i Sektor za izgradnju i rekonstrukciju stambenih objekata povratnicima, raseljenim osobama i izbjeglicama u ovoj godini kroz različite vidove podrške rekonstruisao ili izgradio 838 stambenih jedinica. Pored toga, u okviru Sektora realizirano je još niz aktivnosti vezanih za stambene jedinice povratnika, a kojima se omogućio kvalitetniji život. Iz ministarstva su naglasili kako će se aktivnosti u ovom dijelu nastaviti i u 2021. godini kada je planirana izgradnja ili rekonstrukcija 736 stambenih jedinica.

U zaključku izvještaja, ministar Edin Ramić istakao je značaj povratničkih sredina.

“Iz nekih perspektiva koje se nude u javnom prostoru, pomislili biste da nikakav život više ne postoji u povratničkim sredinama i da su to samo neki statisti. Povratničke sredine su zapravo slojevite socijalne sredine, gdje osim teškoća i tuge imate i smijeh i radost. Ima socijalnih slučajeva, ali ima i imućnih povratnika. Ima onih, koji su dobivali donacije, a opet nemaju ni za osnovne potrebe, a ima ljudi koji nikad nisu dobili donaciju a opet su izgradili bogata domaćinstva. Povratničke sredine su prepune snažnih i poučnih priča o vrijednim ljudima, solidarnosti zajednice i istrajnosti, i nama je osim velikih brojki, važno da sva ta ulaganja uvezuje neka ideja i vrijednost, a to je država Bosna i Hercegovina, čiji su povratnici čuvari”, rekao je Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

Klix.ba