Kršćani slave Veliku subotu – dan tišine i molitve

Podijelite vijest

Danas je Velika subota, kršćanski blagdan koji se slavi dan prije Uskrsa. Posljednji je to dan svetog Trodnevlja i dan kada vjernici razmišljaju o muci i smrti Kristovoj.

Zbog pandemije koronavirusa obredi Velike subote će se u mostarsko-duvanjskoj biskupiji održati u 17 sati, u skladu s preporukama civilnih i vjerskih vlasti, dakle s reduciranim brojem vjernika. Obredi će se prenositi putem elektroničkih medija. 

Velika subota obilježena je dubokom tišinom. Crkve su ogoljene i nisu predviđena liturgijska slavlja. Dok iščekuju veliki događaj uskrsnuća, vjernici s Marijom u očekivanju mole i razmatraju. Velika se važnost pridaje pristupanju sakramentu pomirenja.

Velika subota završava Vazmenim bdjenjem koje uvodi u najvažniju nedjelju čitave povijesti, nedjelju Kristova Uskrsa. Crkva bdije uz novi blagoslovljeni oganj i razmišlja o velikom obećanju, sadržanu u Starom i Novom zavjetu, o konačnom oslobođenju od staroga ropstva grijehu i smrti.

Dani Vazmenog Trodnjevlja – Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota obično se nazivaju “svetima” ili “velikima” jer omogućuju ponovno proživljavanje središnjega događaj kršćanskoga otkupljenja te vjernike uvode u bitnu jezgru kršćanske vjere: muku, smrt i uskrsnuće Isusa Krista.

To su dani koji čine srce i stožer čitave liturgijske godine kao i života Crkve.

Kako je Velika subota dan pripreme za blagdan Uskrsa, mnogi kršćani produže post i na današnji dan. U obiteljima se mirno sprema za uskršnju svetkovinu. Prema drevnoj tradiciji kuhaju i ukrašavaju se pisanice, kojima se posebno raduju djeca.

Fena


Podijelite vijest