Portal 072info

Krvavi obračun u Hrvatskoj: ‘Rekao je ‘vi iz Bosne niža ste klasa’, a onda je krenuo pokolj…

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Lovcu Željku Gmižiću, ubojici Ljube Matića, oca četvero djece, izmjerili su tri promila alkohola. Lovac i obrtnik Željko Gmižić (58) došao je do šanka bratova kafića Gord u Vukovini i naručio bocu vina.

Tri sata kasnije totalno mu se zamračilo. Imao je više od tri promila alkohola u krvi i, kako su ispričali svjedoci, dao je svima do znanja da mu doseljenici u njegov kraj smetaju. Bez riječi se odšetao do svog auta na parkiralištu, uzeo pištolj Smith&Wesson i vratio se za šank. Izvadio je oružje i uperio ga u gosta Ljubu Matića (52) zvanog Astor, rodom iz Tomislavgrada.

– Zašto si donio pištolj? Što će ti – upitao ga je Matić. Upravo je on, pričaju svjedoci, bio osoba koja je zbog porijekla smetala Gmižiću.

– Šta vi Bosanci… niža ste klasa – bilo je, neslužbeno doznajemo, jedino što je izgovorio pijani Gmižić i potom krenuo ispaljivati metke u Matića, oca četvero djece i bivšeg hrvatskog branitelja.

Predah od građevine

– Željko je pucao dok nije ispraznio cijeli šaržer. Meci su frcali na sve strane. Čak je i konobar Silvio lakše ozlijeđen dok je mijenjao pepeljaru. Jedan od metaka odbio se od zida i okrznuo ga. A Željko je hladnokrvno otišao sjesti za stol i nastavio pijan kljucati od alkoholnog umora. Mislim da taj čovjek ničega nije bio svjestan ni kad je došla policija – priča jedan od svjedoka ubojstva. Svjedoci dalje tvrde da je najmanje pet metaka završilo u nesretnom Matiću koji je tu večer nešto prije 21 sat uzeo kratki predah od građevinskog posla i s prijateljem otišao do kafića Gmižićevih.

U Gordu je bilo šest osoba i konobarica Višnja koja je pravila društvo Matiću i prijatelju.

– Gmižić je došao u lokal iza 18 sati. Sjeo je uz šank i sam pio mrmljajući si u bradu. Boravak u kafiću doživio je kao odlazak u lov. Da nije potrošio sve metke, pucao bi još. Nije mogao stati. Njemu je kafić drugi dom u kojem je od jutra do mraka. Nepojmljivo je da Bosance smatra seljačinama, pa to je razisam. Čim on hoda okolo s oružjem, kad-tad ga je morao upotrijebiti – kažu mještani Vukovine.

Zaljubljen u konobaricu

O ubojici nemaju riječi hvale jer je, napominju, ovisan o alkoholu, a više od ičega voli oružje za koje, očito, kao lovac ima dozvolu. Nedavno se rastao od žene s kojom ima dijete pa mu je lijepa riječ pažnje konobarice Višnje očito jako godila. Na svom Facebook profilu dan prije ubojstva objavio je post “Alkohol pomaže u otklanjanju stresa, grudnjaka, gaćica i drugih problema”.

Ubijeni Matić, pak, skrbio se o supruzi, 91-godišnjoj majci i četvero djece – Mariji (26), Anti (22) i 19-godišnjim blizancima Nikolini i Josipu.

Obitelj je u šoku.

– Brat me nazvao da je ispred lokala gužva, policija, hitna. Oca nije bilo kod kuće pa sam otišla tamo. Policajac kojeg znam rekao mi je: ‘Marija, pođi kući. Zvat ćemo te ako bude trebalo’. Znala sam da je krenulo po zlu. Ubrzo je stigla tužna vijest. Moj tata je bio mirna osoba. Bio je branitelj, proveo na ratištu više od 200 dana, ali nije se puno busao u prsa time. To je bila njegova dužnost kao građanina ove zemlje. Svojim rukama nam je izgradio kuću. Brinuo se o cijeloj rodbini. Svakome je bio spreman pomoći. Zar je tom drugom čovjeku um pomutila zaljubljenost u konobaricu koja je sjedila u društvu moga tate i njegova prijatelja – pita se očajna Marija, najstarija kći ubijenog.

Jutarnji.hr

Podijelite članak