U KS-u počela upotreba elektronskih zdravstvenih kartica

U KS-u počela upotreba elektronskih zdravstvenih kartica

607_20130911175606_elektronske_zdravstvene

U Sarajevu je upriličena pomocija elektronske zdravstvene kartice, urađene po uzoru na evropske, čime je zvanično počela implementacija pilot-projekta “Uvođenje elektronskih zdravstvenih kartica u zdravstveni sistem Kantona Sarajevo“.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Faris Gavrankapetanović rekao je novinarima da ova faza projekta podrazumijeva izdavanje 20.000 elektronskih zdravstvenih kartica, od čega je do jutros distribuirano 5.000.

Pojasnio je da su prve kartice dobili osiguranici kojim je zdravstvena zaštita najneophodnija, a to su 503 ratna vojna invalida I i II kategorije, te 470 članova njihovih porodica.

Gavrankapetanović je naveo i da ovaj pilot-projekat neće moći obuhvatiti cijelu populacija penzionera, kojih u KS-u ima oko 60.000. “Projekat košta 99.000 KM, što ne uključuje troškove poštarine za kartice koje će biti poslate putem pošte”, rekao je on i dodao da će postojati i mogućnost da kartice lično dostave službenici Zavoda ili da ih osiguranici preuzmu lično.

Elektronske zdravstvene kartice će se moći upotrebljavati u Zavodu za hitnu i medicinsku pomoć KS-a, Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, Domu zdravlja Vrazova, te na 16 lokacija na nivou primarne zdravstvene zaštite i šest lokacija u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Premijer KS-a Suad Zeljković istakao je da će se u narednom periodu raditi na tome da primjena elektronske zdravstnenih kartica bude omogućena i u drugim medicinskim ustanovama koje zdravstvene usluge pružaju velikom broju pacijenata.

Ministar zdravstva KS-a Eldan Lokmić ocijenio je da je projekat uvođenja elektronskih zdravstvenih kartica jedan od kapitalnih projekata u oblasti zdravstva, čije su presnosti brojne. Između ostalog, kako je kazao, osiguranici neće morati ovjeravati knjižice, doći će do smanjenja gužvi, te će se povećati efikasnost kod naručivanja pacijenata.

federalna.ba/Onasa

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE