Portal 072info

KS – Ukinut sistem ‘par-nepar’ u saobraćaju

foto: avaz.ba

Sistem ‘par-nepar’ u saobraćaju u Kantonu Sarajevo ukinut je danas od 15.30 sati.

Ova mjera donesena je zbog registrovane manje koncentracije zagađujućih čestica u zraku izuzetno opasnih po ljudsko zdravlje i meteoroloških najava o promjenama vremenskih prilika, saopćili su na pres-konferenciji zvaničnici  Vlade KS-a.

Sistem ‘par-nepar’ je bio dio mjere uzbune, proglašene zbog enormno visokog zagađenja, pa su njenim ukidanjem, na snazi ostale mjere pripravnosti i upozorenja.

Ako struka ponovno ukaže na moguće opasnosti po zdravlje, posebno djece, trudnica, strajiih i hronično oboljelih građana, epizoda uzbune će ponovno biti na snazi, a kao dio nje i sistem ‘par-nepar’,  rekao je, između ostalog,  kantonalni premijer Elmedin Konaković.

Osnovni cilj svega je očuvanje ljudskog zdravlja, naglasio je.

Po njegovim riječima, Vlada se i dosad rukovodila mišljenjem struke, a ona je ukazivala na vanredno stanje i potrebu zaštite zdravlja. Mjera ‘par-nepar’ ipak je kratkoročno dala rezultate jer kretanje automobilia doprinosi zagađenju. Po njegovim saznanjima, dosad nisu kažnjavani vozači koji nisu poštovali mjeru, ali u slučaju ponovnog proglašenja epizode uzbune, bit će kažnjavani počev od njega i ministara, dodao je.

Konaković je pohvalio građane jer su i pored negodovanja, uglavnom poštovali sistem ‘par-nepar’.

Sanela Salihagić iz kantonalnog Zavoda za javno zdravlje je na ovoj pres-konferenciji rekla da su mjerenja koncentracije opasnih čestica na automatskim mjernim stanicama u Sarajevu za 25. decembar pokazala manje vrijednosti u prosjeku 100-120 mikrograma po kubnom metru. Na Otoci je došlo do značajnog pada. Epizodu  uzbune Zavod je predložio 24. septembra, dodala je.

Po riječima kantonalnog ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomira Lukića, mjerenja na automatskim stanicama za 25. decembar pokazala su kod Vijećnice 410,2 mikrograma po kubnom metru azotdioksida i sumpordioksida, na Ilidži 374,6 i na Otoci 309,6 mikrograma.

Operativni štab za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka zasjedat će i dalje u kontinuitetu, najavio je ministar Lukić, kao što je Sanela Salihagić iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo najavila da će javnost uredno biti obavještavana o stanju.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box