Kubanska vakcina za rak pluća uskoro i u BiH?

Od septembra bi Srbija trebala imati kubansku vakcinu kao registrovan lijek za rak pluća, što otvara i pitanje njene dostupnosti pacijentima Republike Srpske po osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama i dosadašnje suradnje u pogledu zdravstvenog sustavaove dvije regije, kao i pacijentima u FBiH, “pišu Nezavisne novine”.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Srbije, podsjetimo, najavio je da bi narednih dana trebao dobiti izjašnjavanje kubanske strane o međudržavnom sporazumu, nakon čega bi isti potpisali, a potom ušli u proceduru.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske tvrde da će nakon potpisivanja ovog sporazuma pitanje dostupnosti vakcine pacijentima RS i FBiH otvoriti na predstojećoj ministarskoj konferenciji BiH, prenosi “Dnevni list“.

“Kako je ovo veoma dobro pitanje i tema vezana i važna za sve pacijente u BiH, Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, će zajedno sa kolegama ministrima na ministarskoj konferenciji BiH utvrditi da li, na ovaj način, kubanska vakcina može biti dostupna svim našim građanima”, rečeno je u resornom ministarstvu RS za “Nezavisne”.

Da bi se lijek našao u prometu u BiH mora dobiti dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Za uvoz gotovog lijeka koji nema dozvolu za stavljanje u promet potrebno je da se ispune svi uslovi propisani u pravilniku. Važećim zakonskim propisima lijek koji nije registrovan na tržištu može se u ograničenim količinama koristiti, odnosno uvesti, ali samo interventno, a nadležno ministarstvo donosi odluku o korištenju.

Copy

Mirko Stanetić, predsjednik Udruženja pulmologa RS, upozorava da je kubanska vakcina veoma popularno i javnost ima podatke o uspjehu liječenja, ali ne i o negativnom ishodu, odnosno neuspjelim pokušajima.

“Rekao bih da je priča o vakcini popularnija nego što je u nauci dosegnula jer tek sada u Engleskoj se radi jedno od najozbiljnijih istraživanja na tu temu”, napomenuo je Stanetić.

Od karcinoma pluća u svijetu svakog minuta život izgube dvije osobe, dnevno tri hiljade, a godišnje milion ljudi. Vakcina cimavaks EFG namijenjena je odmaklom trećem B i četvrtom stadiju bolesti, koji su prošli hemoterapiju. Prema do sada malom broju dostupnih podataka, djeluje na epidermalni faktor rasta, za koji se zna da je biološki pokretač raka pluća, stimulira imunološki sistem da se bori protiv rasta malignih ćelija i njihovog daljeg napredovanja.

Prema posljednjem Izvještaju o zdravstvenom stanju stanovništva RS (2013), u RS petina stanovništva umire od tumora, dok je broj oboljelih od raka pluća 100 pacijenata na 100.000 stanovnika.

Prethodni članak(VIDEO) Serum protiv opadanja kose: Pomoću njega zaustavit ćete opadanje kose, glavni sastojak je…
Sljedeći članakSedmični horoskop za period 03.08. – 09.08.