makarska kuca 5
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 16, 2021 @ 6:43
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
NER FIT

Kuća u Makarskoj izaziva pažnju javnosti, sagrađena je davne 1910. godine, ali danas izgleda fenomenalno, što je rijetkost za građevine iz tog perioda. Unutrašnjost je renovirana i usklađena, ali objekat je autentičan, zadržani su svi izvorni elementi.

Foto: Vice Rudan /Kuća u Makarskoj
FIXGEHALT

Diplomirani inženjer građevinarstva, stručnjak, vlasnik kamenog zdanja u Makarskoj koji je kroz naslijeđe dobio od svoga djeda, nekoć vrhunskoga graditelja. Njegova supruga nema formalno dizajnersko obrazovanje, ali način na koji je uredila interijer pokazuje da diploma uz takav talent i nije potrebna.

Foto: Vice Rudan /Kuća u Makarskoj

Zajednički su za Slobodna Dalmacija ispričali kako su uspjeli napraviti fenomenalnu impresiju s čijih terasa, bazena, sjenice puca pogled na Makarsku, more, Brač, Hvar, pravac put Omiša…

“Suprug je obiteljsku kuću iz 1910. godine želio sačuvati u izvornom obliku i nikakve druge solucije nisu dolazile u obzir. Naše odmorište je napravljeno u milimetar u istom gabaritu kakvo je bilo nekada.

Foto: Vice Rudan /Kuća u Makarskoj

On je kao građevinar bio zadužen za sve intervencije u gradnji, a bilo ih je puno. A ja sam poslije dobila otvorene ruke u uređenju interijera.

Kuća se nalazi na dva kilometra od Makarske, sljubljuje se s Biokovom, u starom je selu Makru. Koje još uvijek čuva ljepotu tradicijske gradnje i koje još nije doživjelo bum svakojakih mikseva i prenapučenost kakvih ima u okolici podosta.

Foto: Vice Rudan /Kuća u Makarskoj

U tom smo smjeru i išli, prema jednostavnosti, svjetlu, prostoru, tradiciji. Ako je suditi po reakcijama, izgleda da smo napravili dobar posao”, ističe supruga.

I više od toga. Kuća je po projektnoj dokumentaciji ogoljena do vanjskih zidova. Ostala su ta četiri njena bokobrana u kojima se počeo rađati novi unutrašnji oblik.

“Imao sam sreću da je kuća građena stameno, čvrsto, kao tvrđava. Veliki makarski potres nije je ni dotaknuo. Svejedno, tražila je ojačanje nužno u starim kućama. Ljudi počesto za pojačanje kuća uz vijenac stavljaju i betonske krovne ploče. I tako joj naprave najveću moguću štetu”, ističe za Slobodnu Dalmaciju.

LIDER