Kuća rođenja Alije Izetbegovića postaje muzej

rodna-kuca-alije-izetbegovica-postat-ce-muzej

Kako prenose mediji, Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) u planu ima da renovira rodnu kuću, kuću u kojoj se rodio prvi predsjednika BiH Alija Izetbegović.

Kuća se nalazi u Bosanskom Šamcu, a kako je rečeno, nakon što se renovira, pretvorit će se u muzej. Ono što se planiralo jeste da se pored muzeja napravi i kancelarija koja bhi trebala predstavljati centar Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet”. 

Također, TIKA će pored ove kuće koja će se renovirati u muzej, realizirati i četiri nova projekta u Bosni i Hercegovini. Završit će se i sa gradnjom nove zgrade Karađoz-begove medrese, koja se smatra jedinom medresom u Hercegovini, koja još uvijek radi. 

U toku je nastavak radova i na Univerzitetu u Sarajevu kako bi se ojačale fizičke mogućnosti univerziteta. TIKA ima u planu i da obnovi salu za konferencije na Fakultetu političkih nauka. Ovaj projekat se planira završiti do kraja 2013. godine kako očekuju, bez problema. 

Dom zdravlja u Moštrama kod Visokog, Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju će također izgraditi, pa tako su radovi počeli u martu i trebali bi se završiti do jula ove godine. Predviđa se da novi dom zdravlja u Moštrama pruži kvalitetne zdravstvene usluge za 15 hiljada ljudi.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica

POVEZANE OBJAVE