Portal 072info

Kuda ide ovaj svijet: Spolne organe u udžbenicima zamijenile fotografije pačića, izbačena riječ ‘dojka’!?

Fotografije s ljudskim spolnim organima uklonjene su iz novog izdanja standardnih školskih udžbenika za biologiju u Turskoj.

Dijagrami koji ilustriraju unutrašnjost penisa i vagina u udžbenicima su zamijenjeni slikama pahuljastih pačića, dražesnih polarnih medvjeda i majkom koja u naručju drži dojenče, javlja dnevnik Hurriyet.

Slike su zamijenjene u poglavlju s nazivom “Reprodukcija, rast i razvoj živih bića”, a riječ je udžbeniku namijenjenom učenicima VI. razreda osnovne škole.

Prošlogodišnje izdanje je sadržavalo “eksplicitne”, na zapadu uobičajene ilustracije, zajedno s pripadajućim opisima, no u novom izdanju fotografije pačića i medvjeda stoje bez ikakvog popratnog teksta.

Islamizacija nacije

Abdullah Tunali, jedan od vodećih psihologa u Turskoj, za Hurriyet kaže da je riječ o cenzuri koja je u skladu s nastojanjima aktualnog predsjednika Erdogana da osnaži utjecaj religije u pretežno muslimanskoj, ali sekularnoj naciji.

Prema njegovim riječima, uklanjanje riječi poput “dojka” ili “djevičanstvo”, ukazuje na islamizaciju obrazovnog sistema.

“Udžbenici iz znanosti i tehnologije za VI. razred ove su godine žestoko cenzurirani, što je u skladu s moralnim normama koje nameće vlada,” rekao je Tunali.

Sličnog je mišljenja i profesor biologije sa Univerziteta Marmara koji kaže da nametnuti oblik cenzure učenicima donosi “više štete nego koristi”.

“Zašto su te fotografije uklonjene? Djeca to mogu vidjeti uživo. Ona bi trebala o suprotnom spolu učiti s valjanog izvora, a to su školski udžbenici,” komentirao je Ahmet Zehir.

Turska vlada u posljednjim mjesecima izaziva sve veće negodovanje svjetovnog dijela populacije koja je nezadovoljna takvim odlukama kakve su zabrana vojnim časnicima da gledaju seriju ‘Igra prijestolja’, odnosno branjenje učenicima da u školu dolaze okićeni piercingom ili ukrašeni tetovažama.

index.hr

Podijelite članak