Kujoviću osam godina zatvora zbog nesreće u kojoj su stradali supružnici Hršum

BIO POD UTICAJEM DROGA I ALKOHOLA

Okružni sud u Istočnom Sarajevu osudio je danas Amira Kujovića na osam godina zatvora i dvije godine zabrane upravljanja motornim vozilom zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj su 2020. godine, na putu Ljubogošta-Pale, poginuli supružnici Danijela i Dario Hršum, piše Klix.

U kaznu od osam godina bit će uračunato i vrijeme koje je Kujović proveo u pritvoru.

U obrazloženju presude navedeno je da optuženi nije prilagodio brzinu uslovima na putu, da je na mjestu gdje je ograničenje 60 vozio 75 kilometara na sat, te da je svjesno prešao u lijevu traku i izazvao saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom.

Sud je, također, ustanovio da je Kujović vozio pod dejstvom alkohola u krvi od 0,3 promila, te da u momentu nesreće nije imao vozačku dozvolu. Ono što je Klix.ba također saznao nakon završenog uvišaja o kobnoj nesreći, jeste da je kribvac tada bio i pod utjecajem opojnih droga, međutim nije poznato da li je to utvrđeno tokom sudskog procesa.

Kao olakšavajuću okolnost, Sud je uzeo to što je optuženi pomogao u izvlačenju žrtava iz vozila, dok otežavajućih okolnosti nije bilo.

Miloš Dragović, otac Danijele Hršum, rekao je da porodica nije zadovoljna presudom jer su u obzir uzete neke olakšavajuće okolnosti, kojih, prema mišljenju porodice, nije bilo.

Na ovu presudu tako je moguće podnijeti žalbu Vrhovnom sudu Republike Srpske u roku od 15 dana.

Inače, do saobraćajne nesreće je došlo u augustu 2020. godine u predvečernjim satima u mjestu Kalovita Brda, kada je Kujović Mercedesom iznenada prešao u traku automobila u kojem su se nalazili supružnici Hršum.

Dario Hršum je inače bio i pripadnik Policijske uprave Istočno Sarajevo.