Kulja bijes u SBiH-u i NES-u

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nakon što se ispostavilo da su u procesu formiranja federalne vlasti bili trojanski konji SDA, SBiH-u i NES-u polako stiže na naplatu neprincipijelnost i koketiranje sa SDA.

Jučerašnje javno formaliziranje raspada Stranke za BiH u Goraždu samo je vrh ledenog brijega problema koji kuljaju u stranci koju navodno vodi Semir Efendić.

U svom saopćenju, sad već bivši članovi SBiH, naveli su sve one probleme zbog kojih Efendić ima glavobolje.

Naime, Efendić je zajedno sa predsjednikom NES-a Nerminom Ogreševićem formirao interesni blok kroz kojeg su pokušali ‘izmusti’ što više pozicija za sebe. Ipak, u svom pokušaju ‘driblanja’ na kraju su pretjerali i ostali bez svega.

Efendiću su članovi još prije procesa formiranja vlast zamijerali samovolju, bahatos i umišljenost da odluke može donositi sam uz konsultacije sa uskim brojem ljudi, zaobilazeći time stranačke organe.

No, pravi šok za članove stranke bio je kada je Efendić stranku potpuno okrenuo ka SDA. Prije toga, Efendić je brojnim članovima obećao pozicije, tvrdeći da će biti vlast. U međuvremenu, Efendićevi apetiti su porasli pa mu je izdašna ponuda koju je dobio od SDA (preko reisa Kavazovića) pomutila razum.

Kada je postalo jasno da je ‘prekockao’ sve tako što je donio odluku da se prikloni SDA, brojni članovi krenuli su u pobunu.

Prema informacijama Raporta, Efendić je imao ozbiljne svađe i probleme unutar Predsjedništva stranke. Članovi su mu zamjerili da uopće nisu bili upoznati s tim da se kurs stranke mijenja, a posebno im nije bilo jasno zašto je od gotovor napravio veresiju kada je Trojka uspjela i bez njih formirati vlast.

Slična situacija je i u NES-u.

Ova lokalna stranka uglavnom vezana za Krajinu bezuspiješno je pokušala svoj proboj u Sarajevo preko Ibrahima Hadžibajrića, nedavno uhapšenog za teški kriminal.

Ipak, zajedno sa SBiH-om činili su respaktabilan faktor na federalnom nivou pa su brojni članovi vidjeli šansu da stranku bolje pozicioniraju kroz Vladu FBiH koju bi činili sa strankama Trojke.

Međutim, Ogreševiću su izjalovili planovi.

Kako je Raportu rečeno, brojni članovi NES-a prvo su bili izbezumljeni kada je Ogrešević odlučio sa SDA praviti vlast u USK. Problem je što je NES, bivša ASDA, nastao kao opozit SDA-u i cijelu svoju političku filozofiju temelji upravo na kritici SDA. Brojno članstvo u Krajini smatra da koalicija sa SDA može NES odvesti u politički nestanak, a bilo je i onih koji su to naglas rekli. I oni su stavljeni na ‘led’.

Dodatna kulminacija problema počela je, kao i u SBiH-u, kada je NES odlučio i na federalnom nivou biti uz SDA.

Prema pouzdanim informacijama Raporta, Ogrešević i Efendić su se oslonili na uvjerenja propagandista SDA i DF-a da Trojka nema većinu i da će sigurno biti vlast na federalnom nivou sa SDA.

Kada je pak postalo jasno da Trojka i HDZ i bez njih imaju 51 ruku, nastao je prvo muk, a potom i bijes u obje stranke.

Upravo zbog toga sve je više članova ovih partija koji bi se priklonili strankama Trojke. A kako vrijeme odmiče – Efendić i Ogrešević imat će sve više problema da prvo članovima objasne svoju političku kratkovidnost, a onda i glasačima.

Raport