Kulminirao problem s nedostatkom uglja, penzionerima prijeti smrzavanje!

Kulminirao problem s nedostatkom uglja, penzionerima prijeti smrzavanje!

Bosna i Hercegovina još dugo neće postati energetski neovisna zemlja što zavisi od mnogo faktora. Ugalj, kao skoro pa jedini trenutno odgovarajući energent uvažavajući svjetske tokove postaje nepopularan. Šta će ga i kada zamijeniti?

Pitanje je na koje skoro niko još uvijek nema odgovor. No, evidentno je da uglja nema dovoljno, pogotovo za stanovništvo, a taj problem je kulminirao još prošle godine i na području najmnogoljudnijeg kantona u FBiH. Očekuje li ovu regiju duga i hladna zima?

I sve se opet lomi preko najranjivije kategorije stanovništva – penzionera. U udruženjima su još početkom godine uplatili sredstva za ugalj koji još nisu dobili. Kada će, za sada nije poznato, piše Federalna.ba.

“Od čega će on, od penzije od 400 maraka da uplati drva i ugalj. Kako? I opet mu ne da taj ugalj i to je najgore što mu ne da taj ugalj. Da on njemu da ugalj, on će to pretpit’, ali ne da. Nema”, priča penzioner Ahmet Pirić.

“Moj prevoznik je upisao po ugovoru, dogovorio sa Krekom 12 hiljada tona, četiri hiljade Mramora, četiri hiljade Banovića i četiri hiljade Dubrava. Međutim od toga haman nema ništa. Koliko će izvući, ne znam”, navodi predsjednik Sindikata penzionera Grad Tuzla Muhamed Ramić.

A prijevoznici na čekanju i po deset dana. Prazni kamioni ispred jednog od rudnika svakodnevna su slika. Njih stotine. I ovi ljudi od ovog posla prehranjuju porodice.

“Od tri rudnika, samo jedan nam ugalj daje, rudnik Šikulje, a Mramor, kako ko dobije para, tako i vozi”, naglašava prijevoznik Samed Halilović.

“Jednostavno postaješ nepošten, zato što moram lagati. Reknem doći će danas ugalj, a nema, jednostavno nakupilo se dosta”, priča prijevoznik Sevludin Huti.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE