Screenshot 1 58
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 11, 2022 @ 8:30
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Iako je firma Mont Ing iz Visokog krajem augusta prošle godine dogovorila kupovinu zgrade i nekretnina Doma penzionera u sarajevskom naselju Nedžarići, kupoprodajni ugovor potpisan je tek krajem prošle sedmice.

Prema saznanjima Klix.ba, ugovor nije bio potpisan ranije, jer se investitor nije slagao s pojedinim tačkama ugovora te su one izmijenjene kod notara, nakon čega su se stekli uslovi za potpisivanje.

Prodavac, to jeste Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, ovim ugovorom garantuje kupcu da ne postoje sporovi koji su vezani za nekretninu, osim evidentiranog spora po tužitelju Capital holding d.o.o. Sarajevo.

Podsjeća se kako je ugovor s Capital holdingom zaključen 9. decembra 2019. godine te da je on raskinut zbog neplaćanja kupoprodajne cijene u ugovorenom roku.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Prethodnim ugovorom, koji su u kompaniji Mont Ing bili dobili, stajalo je da oni treba da izmire sve novčane obaveze koje eventualno nastanu po odlukama nadležnog suda, međutim u potpisanom ugovoru stoji da je to obaveza prodavca, to jeste Federalnog PIO-a.

“Kupac je ovlašten lično ili putem opunomoćene osobe ući u posjed predmeta kupovine odmah po isplati ukupne kupoprodajne cijene i s ulaskom u posjed na kupca prelaze sve koristi, opasnosti i rizici vezani za nekretninu”, stoji još u ugovoru.

Podsjetimo da je firma Mont Ing iz Visokog na čelu s Nihadom Ugarkom dogovorila kupovinu nekretnina za 20,1 milion KM. Do sada su uplatili 1.036.514 KM depozita, a ostalo je da plate još 19.063.486 KM i to u roku od 60 dana od dana potpisivanja ugovora. Ukoliko ne plate u roku, ugovor će biti raskinut, a kupac neće imati pravo na povrat uplaćenog depozita.

Da bi počela implementacija radova neophodno je prvo da se završi sva papirologija općinskih i kantonalnih vlasti.

Plan vlasnika firme, kako smo to ranije pisali, je da nakon završetka svih procedura u vezi s prijenosom vlasništva krene u izradu idejnog projekta u kojem će se sadržajno nalaziti poslovni, stambeni i jedan dio koji je predviđen za brigu i njegu starijih osoba, a koji će biti napravljen po najsavremenijim evropskim standardima. Dakle, postojeća zgrada će biti srušena i na tom prostoru će biti izgrađen kompleks od više zgrada, od kojih će neke biti stambene, neke poslovne, a dio će biti namijenjen za brigu i njegu starijih osoba.

Ulaganjem će se podržati i zapošljavanje lokalnog stanovništva, a cilj investitora je osigurati i otvoriti više radnih mjesta u narednom periodu.

LIDER