Kupanje bez vriske u 5 koraka

Vaša beba je do juče obožavala da se kupa, ali se odjednom nešto promjenilo i sada plače čim počnete da je svlačite? Ne očajavajte, tu smo da pomognemo!

Rješenje 1: Ne insistirajte na pranju kosice!

Zapamtite, ništa strašno se neće desiti ako nekoliko dana ne budete prali bebinu kosicu. Nabavite plastično sjedište koje se postavlja unutar kade, pa će se dijete osjećati sigurnije i neće imati osjećaj da tone. Napravite malu ”žurku” dok kupate bebu, dajte joj da se igra gumenim igračkama u vodi i neka se praćaka i prska do mile volje.

Rješenje 2: Upotrijebite štitnik za oči

Nakon nekoliko dana igranja u kadi, bez pranja kosice, pokušajte ponovo, ali ovog puta upotrijebite štitnik koji se stavlja kao šeširić na glavu, a koji sprečava da voda dopre do bebinog lica i očiju. Ako vam ni to ne uspe, pribegnite malom triku: nemojte joj prati kosu tokom kupanja, već to obavite ili prije ovog rituala ili poslijenjega. To će za bebu biti novo iskustvo o kojem u njenom mozgu nema “negativnih sjećanja”.

Rješenje 3: Udvoje je zabavnije!

Ako prethodna dva rešenja nisu dala željene rezultate, nema vam druge nego da se kupate sa svojom bebom. Vodite računa o tome da dubina i temperatura vode budu prilagođeni bebi, a ne vama! Sjedite u kadu, a bebu stavite ispred sebe tako da može da se nasloni na vas, pa joj pažljivo operite kosicu (ne tušem, već rukom!). Ako imate i starije dijete, možete ga kupati zajedno s bebom, ali samo u slučaju da ono nije previše nestašno. Ako pak jeste, samo će uznemiriti mlađe dijete, što će još više pojačati njegov strah od vode.

Rješenje 4: Neka kupa omiljenu igračku

U slučaju da vaše dijete i dalje odbija da se kupa, pokušajte da ga privolite na slijedeći način: stavite bebu u praznu kadu, dajte joj omiljenu igračku, a zatim zajedno sa njom ”okupajte” i lutku. Operite joj kosu i tijelo sunđerom, a sutradan učinite isto, samo dodajte i malo vode u kadu, pa kupajte malo bebu, malo igračku.

Rješenje 5: Šta ako ništa ne upali?

Ako nijedna taktika ne bude dala pozitivne rezultate, jedno vrijeme nemojte kupati bebu, već joj cijelo tijelo samo očistite vlažnim maramicama, dva-tri puta na dan. Činite to dok ne ”preraste” strah od vode. Morate biti strpljivi i nemojte je na silu tjerati u vodu!

Izvor: www.lepotaizdravlje.rs

Prethodni članakGORAŽDE: Bježeći od policije progutao drogu i podlegao
Sljedeći članakPravo ljeto stiže u avgustu i trajaće do decembra!