Kupanje u vrućoj kupki može smanjiti nivo šećera u krvi, sagorijeva i kalorije

2cd520c3f7398b93f26d36ca81369069
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Naučnici sa Univerziteta Loughborough u Velikoj Britaniji objavili su podatke koji ukazuju na to da vruća kupka može sagorjeti kalorije i značajno smanjiti nivo šećera u krvi.

Rezultat izstraživanja mogao bi napraviti veliku promjenu za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2.

Pokazalo se da vrijeme provedeno u kadi sa vrućom vodom smanjuje vrijednosti šećera u krvi za 10 posto više nego sat vožnje biciklom. Pokazalo se da vruća kupka sagorijeva oko 126 kalorija na sat.

– Otkrili smo da su sudionici koji su se kupali imali u prosjeku 10 posto niži nivo glukoze u krvi u usporedbi sa vježbanjem, što je bilo potpuno neočekivano – kazao je dr. Steve Faulkner, iz Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja Leicester-Loughborough, Jedinice za biomedicinska istraživanja.

Nadalje je komentirao da je “količina šećera u krvi koja nam raste nakon obroka jedan od pokazatelja rizika za stvari poput razvoja dijabetesa tipa 2, pa njegovo snižavanje može biti dobro za naše zdravlje”.

Naravno, to ne znači da bi vruća kupka ikada mogla zamijeniti ukupni utjecaj vježbanja i tjelesnih aktivnosti, ali ipak pruža neke zdravstvene prednosti osim redovitog toplog, opuštajućeg kupanja.

Podaci ukazuju na to da vruća kupka izaziva nešto u našim tijelima što se naziva “reakcija toplinskog šoka”. Isto to se događa i kad vježbate i mišići vam se počnu zagrijavati, piše Your Tango.

GODISNJICA
MARKETING