AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Dok je većina poslovnih aktivnosti tokom karantina zaustavljena, online kupovina i dostave doživjele su procvat. Kako to obično biva, u tome su svoju šansu vidjeli hakeri koji su na brojne načine pokušali iskoristiti činjenicu da su mnogi počeli kupovati putem interneta i ostavljati podatke o svojim karticama na online trgovinama. Kako prenosi poznati tehnološki portal ZDnet, čini se kako je i jedna međunarodna kompanija koja posluje i u BiH imala velikih problema s hakerima tokom koronakrize.

Riječ je o Intersportu, a prema medijskim natpisima baziranim na informacijama sigurnosnih stručnjaka iz ESET-a, hakeri su na njihove stranice uspjeli ubaciti i sakriti maliciozni kod koji prikuplja i snima podatke o bankovnim karticama korisnika prilikom njihovog upisivanja. Ne treba niti napominjati koliko je to opasno i šta to može značiti za korisnike ako su svi podaci s njihovih kartica završili u rukama kriminalaca koji ih sada mogu iskorištavati za nove kupovine na internetu ili ih dalje prodati na crnom tržištu.

Hakeri nisu postavili maliciozni kod na sve verzije stranice Intersporta, već na nekoliko njih – stranice u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji). Prvi napad na stranicu zabilježen je krajem aprila, a zlonamjerni kod uklonjen je 3. maja, ali već 14. maja stranica je ponovno hakirana. Nakon obavijesti o tom novom hakiranju, maliciozni kod uklonjen je već nakon nekoliko sati.

Osim Intersporta, hakeri su na sličan način napali i online trgovine kompanije Clair`s te na ZDnetu kažu kako je u oba slučaja broj korisnika na koji utječe ovaj napad “veći od uobičajenog”. Također, savjetuju sve koji su u navedenom periodu kupovali putem web-shopa Intersporta da kontaktiraju svoje kartičarske kuće i da prate sredstva na računu kako neko ne bi s tim podacima kupovao na drugim internetskim stranicama i trgovinama i ispraznio im račune.