Portal 072info

Kupili kuću u vrlo lošem stanju pa u teglama pronašli skriveno blago

zlato 4
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Općina Morez, koja se nalazi u francuskom departmanu Juri u istočnoj Francuskoj nedavno je kupila kuću za 130.000 eura, a u odbačenim teglama u kući pronađeno je hiljadu zlatnika i pet zlatnih poluga. 

Objava gradonačelnika Moreza Laurenta Petita o otkriću ogromnog blaga izazvala je opću radost na posljednjem sastanku članova općinskog vijeća, jer je budžet ovog grada s 5.000 stanovnika sada povećan za 500.000 eura.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Grad je nedavno kupio veliku staru kuću u centru grada za 130.000 eura od vlasnika, namjeravajući je obnoviti. Planirali su obnoviti kuću i otvoriti dvije trgovine u prizemlju, a gornje etaže adaptirati u stanove. Ali niko od općinskih službenika nije ni slutio da kuća vredi mnogo više.

Martine Riallan, jedna od članica općine, rekla je da je kupljeno imanje u vrlo lošem stanju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodaje da je bila puna i svih vrsta predmeta, od kutija punih starih čarapa do gomile rabljenih plastičnih kutija za pakovanje margarina.

“Razbacali smo se po podovima i počeli da čistimo. Svidio mi se drugi sprat. Nakon što sam ispraznio dvadesetak velikih vreća, naletjela sam na plastičnu vreću punu starih tegli s kiselim krastavcima i odbačenih praznih limenki za kafu. Shvatila sam da su puni kovanica, ali nikad mi nije palo na pamet da su to vrijedni stari novčići. Tek kad sam vidjela zlatne poluge, srce mi je počelo ubrzano da kuca …”, – rekla je Riallan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada su otkriveno blago predali na procjenu, stručnjaci su rekli da vrijedi oko 500.000 eura.

Poluge i novčiće decenijama su čuvali članovi porodice Jobez, zapravo stare porodice gradskih urara, a u njoj su dugo živjeli njezini posljednji potomci, četvero braće i sestara. 

Općina je imanje kupila za 130.000 eura, ali je višestruko profitirala, jer su po zakonu kupci nekretnina vlasnici svega što u njima pronađu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kružile su glasine da se u kući nalazi skriveno blago, ali malo je ko vjerovao u to. Nakon smrti posljednjeg člana porodice Jobez, nasljednici kuće, daleki rođaci porodice odlučili su je prodati zajedno sa namještajem i svim predmetima, prenose agencije. 


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME