Kupine jačaju imunitet

Kupine jačaju imunitet

Ukusna kupina nije tako zahtjevna biljka, može da preživi visoke i niske  temperature, a omiljena je zbog svoje arome, hranljivih i ljekovitih sastojaka. Veoma je poštovana zbog toga i stručnjaci prognoziraju da će u budućnosti biti jedna od najtraženijih vrsta voća.

U ljekovite svrhe, od plodova se najčešće pravi kupinovo vino, izuzetno bogato vitaminima i mineralima, koje efikasno pomaže kod anemije jer podiže nivo gvožđa u krvi.

Da bi se vidio pravi rezultat, tokom mjesec dana bi svakodnevno trebalo piti 1 dl vina, pola sata pre jela. Osim krvne slike, reguliše i probleme sa varenjem, cirkulacijom, malaksalost, kao i krvni pritisak, jača imunitet i apetit, poboljšava metabolizam. Zbog obilja gvožđa, kupina je posebno važna u ishrani trudnica, dojilja, djece u pubertetu i osoba u klimakterijumu.

Njeni listovi su prirodno i zdravo sredstvo protiv dijareje, od njih se pravi čaj koji pomaže kod krvarenja želuca, upale creva i hroničnog nadražaja slijepog crijeva.

Osim toga, čisti krv, ublažava i liječi osip, lišajeve i druge promene na koži, a korisna je i za anemiju. Snižava krvni pritisak, a narodni ljekari je preporučuju i kod parodontoze, objavio je RTRS.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica