Portal 072info

Kupovina 12 novih helikoptera, 191 vozila, školovanje mladih pilota…

U cilju unaprijeđenja funkcionalnosti Oružanih snaga BiH predviđena je kupovina 12 novih helikoptera, generalni remont i održavanje rentabilnih helikoptera. Procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosi 300.000.000,00 KM.

 

Naime, Vijeće ministara BiH donijelo je na posljednjoj sjednici više odluka s pratećim informacijama o odobravanju višegodišnjih projekata s ciljem održavanja minimuma operativnih spremnosti i sposobnosti Oružanih snaga BiH, smanjenja rizika prilikom vršenja izuzetno kompleksnih zadataka na terenu, osposobljavanja i djelovanja u široj društvenoj zajednici.

Odlukom Vijeća ministara o odobravanju višegodišnjeg projekta „Osiguranje i unapređenje operativnosti helikoptera Oružanih snaga BiH s razdobljem realizacije 2016. – 2025. godina“ predviđena je kupovina l2 novih helikoptera, generalni remont i održavanje rentabilnih helikoptera.

Donesena je i Odluka o odobravanju višegodišnjeg projekta „Osiguranje i unapređenje operativnosti motornih vozila Oružanih snaga BiH s razdobljem realizacije 2016. – 2018. godina“. Projektom je planirana kupovina 191 motornog vozila, a procijenjena ukupna vrijednost je 21.211.000,00 KM.

S obzirom da je analiza pokazala nepovoljnu starosnu strukturu postojećeg stanja pilotskog kadra u OS BiH, gdje je prosječna starost pilota 42 godine, donesena je odluka i o školovanju oficira vojno evidencijske specijalnosti avijacija.

Gotovo sav trenutni pilotski sastav će procesom umirovljenja napustiti OS BiH u narednih 10 godina. Pošto OS BiH nemaju uspostavljen centar za obuku kadrova zrakoplovnih specijalnosti, ovaj kadar obučava se putem suradnje s partnerskim zemljama. Projektom vrijednosti 7.828.200,00 KM predviđeno je školovanje ukupno 39 mladih pilota u početnom činu oficira OS BiH.

Također je planirana nabavka specifične opreme za suprotstavljanje prirodnim i drugim nesrećama, uključujući opremu za spašavanje života ljudi i materijalnih dobara, pomoćne opreme, standardne inženjerijske opreme, kao i standardne intendantske HTZ i medicinske opreme u toku izvođenja spasilačkih operacija.

Podijelite članak