Portal 072info

Kupovna moć sve više pada i kod srednjeg sloja ljudi u BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako bi bh. građanin htio svoju prosječnu zaradu potrošiti, primjerice, u Švicarskoj, za to bi dobio tri puta manje robe nego Švicarac.

 

Naime, češki lingvist i matematičar Jakub Marian izradio je usporedbe zemalja Europe i Balkana te jesu li jeftinije ili skuplje u odnosu na onu iz koje dolazite, a dodijelio im je određeni broj indeksa. Tako je, primjerice, za BiH dodijelio 75, dok je za spomenutu Švicarsku stavio 221.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako su objavile “Nezavisne”, u regiji smo za nijansu bolji od Srbije (61) i Crne Gore (65), status nam je dosta lošiji u odnosu na stanovnike Hrvatske (84) i Slovenije (111). Marian je izračunao da bh. građani mogu pozavidjeti stanovnicima svih bogatijih europskih država, budući da je, primjera radi, indeks u Francuskoj 147, u Njemačkoj 183, a u Nizozemskoj 160, što je neusporedivo više nego u BiH. – Loša kupovna moć kod nas rezultat je malih plaća, ali i toga što su osnovne životne namirnice u zemljama okruženja jeftinije. U inozemstvu hrana i higijena imaju niske cijene. Kod nas su plaće male, a prehrambeni artikli vrlo skupi”, kazala je za “Nezavisne” Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno­-komunalne djelatnosti RS-a. Ona je dodala kako nema naznaka da će nam biti bolje.

– Ide se na to i da nam se primanja koja sada imamo smanje, dok struja, odnosno komunalije poskupljuju”, rekla je Vrabičić. I Mesud Lakota, dugogodišnji borac za prava potrošača iz Sarajeva, istaknuo je kako kupovna moć u BiH iz dana u dan sve više opada. – Nema napretka, idemo unatrag. Kupovna moć pada i kod srednjeg sloja ljudi, a da ne govorimo o onima koji su blizu crti siromaštva. Jaz između bogatih i siromašnih u BiH je sve veći”, kazao je Lakota za “Nezavisne”. Dodao je kako ništa ne ukazuje da će do izlaza doći u idućih nekoliko godina, ističući da o siromaštvu u BiH svjedoče i gotovo svakodnevni štrajkovi, kao i zatvaranje tvrtki.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)