Kurgaš: BiH proizvodi bolju hranu od one koju nam uvoze

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Refik Kurgaš iz „AKOVA“ grupacije upozorio je za bh. novinsku agenciju Patria da najveći dio hrane koja se uvozi u našu zemlji ne zadovoljava zapadne standarde te da se bosanskohercegovački kupci moraju okretati domaćim proizvodima i domaćim kompanijama koje u najvećoj mjeri posluju po najzahtjevnijim kriterijima.

Kurgaš je rekao kako je više međunarodnih instituta ocijenilo da je BiH veoma pogodna za uzgoj zdrave i kvalitetne hrane jer domaće tlo nije zagađeno, pa te potencijale kupci u BiH kao i vlade moraju početi više eksploatisati. 

Kako bi poboljšali položaj domaće prehrambene industrije na bh. tržištu ali i na zahtjevnom međunarodnom tržištu nekoliko kompanija iz BiH osnovali su u subotu Udruženje Halal industrije koje će djelovati pri Privrednoj komori Federacije BiH.

– Halal certifikat znači da je hrana zdravstveno ispravna odnosno da je bezbjedna za upotrebu – kaže Kurgaš, dodajući kako se nada da će ubuduće i domaći kupci znati više cijeniti proizvode sa ovim certifikatom, onako kako to sve više cijene i kupci na zapadnom tržištu.

Na čelu Udruženja Halal industije bit će stručnjak za promociju proizvoda Adis Hasaković.

Za glavne operativne organe ovog udruženja imenovani su predstavnici kompanija: Klas d.d.Sarajevo, Vispak.d.d. Visoko, Akova Impex d.d. Sarajevo, Menprom d.o.o Tuzla, Meggle d.o.o. Bihać, Ledo d.o.o. Čitluk, Bosnet Group d.o.o. Sarajevo, Bimal d.d. Brčko, Brojler d.o.o. Sarajevo, GHB Invest/ SAHAF, BBI banka d.d. Sarajevo i Agencija za certificiranje Halal kvalitete BH, piše Patria.

Nap.ba

072INFO TV