Kurti: Ne isključujemo mogućnost napada Srbije, ali ovo nije 1998. godina, spremniji smo

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da je Kosovo spremno da se suprotstavi mogućem napadu Srbije jer bi pogoršanje sukoba sa Srbima moglo rezultirati novim oružanim sukobom.

“Ne treba isključiti da bi se ova agresivna politika Beograda mogla pretvoriti i u napad na Kosovo na ovaj ili onaj način“, rekao je Kurti za Reuters.

Dodao je da ne tvrdi da će biti napadnuti ove ili sljedeće sedmice, ali “bilo bi potpuno neodgovorno isključiti mogućnost porasta tenzija i novih sukoba”

“Imamo svoje institucije i organe bezbjednosti i odbrane, Kosovo je sada država, ovo nije 1998. godina. Ovo je 2022. tako da smo mnogo spremniji da branimo svoj suverenitet, teritorijalni integritet, da branimo svoj demokratiju, vladavinu prava, ustavnost i da branimo naš napredak”, kazao je Kurti.

Očekuje se da će se Kurti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastati u Briselu na dodatnim razgovorima 18 augusta. Beograd i Priština javno su predani dijalogu pod pokroviteljstvom EU za rješavanje otvorenih pitanja, ali je postignut mali napredak.

GODISNJICA
MARKETING