Kurti ne mari šta će reći stranci: Izbore u Srbiji koristi da dobije indirektno priznanje Beograda 

6CEBAC89 E83B 4500 88B3 2E0244337ED0
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Uoči općih izbora u Srbiji koji će biti održani 3. aprila, permanentna politička kriza u odnosima Beograda i Prištine se usložnila jer je Kosovo postavilo dodatne uslove da bi srpsko stanovništvo moglo glasati na izborima u Srbiji.

Predsjednik Kosova Aljbin Kurti zatražio je od Srbije da uputi zvanični zahtjev državnim institucijama Kosova u smislu održavanja srpskih izbora na Kosovu, a ne međunarodnim institucijama na Kosovu, kako je urađeno.

“Ja sam ubijeđen da bi dogovor trebalo postići preko razmjene Vlade Srbije i Vlade Kosova. Mi smo najviše instance vlasti ovih država i kao takve trebalo je da se dogovorimo oko održavanja izbora”, rekao je Kurti povodom takvog zahtjeva.

Zbog uslova koji je Priština uputila Beogradu reagovali su i ambasadori Kvinte koji traže da Kosovo ne uslovljava održavanje izbora. Međutim, Kurti nije podlegao pritisku, te je odbio kompromisni prijedlog da Srbi na Kosovu glasaju na osnovu matičnih knjiga struktura na sjeveru Kosova.

Protesti Srba na Kosovu
Protesti Srba na Kosovu

“U stalnom smo kontaktu sa Briselom. Kritika je bila oštra, ali moramo nastaviti da poštujemo i volimo svoju zemlju više. Bolje mi je da dobijem oštre kritike, ako se ne dozvoli narušavanje suvereniteta zemlje, nego da prihvatim matične knjige, i da na ovaj način građanin Aljbin Kurti tuži premijera Aljbina Kurtija za kršenje zakona”, rekao je Kurti.

Kosovske vlasti nastoje promijeniti ranija uspostavljena pravila u smislu održavanja srpskih izbora na Kosovu, koja su dio Briselskog sporazuma. Na taj način Kosovo nastoji dobiti direktno priznanje institucija Srbije, što Beograd kategorično odbija.

Reakcija predstavnika Srba na Kosovu i Vlade Srbije, koji u tom smislu nastupaju zajednički, dosta je oštra i najavljeno je povlačenje svih srpskih kadrova iz institucija Kosova. Neki od predstavnika Srba sa Kosova sudjelovali su na sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Priština je zbog toga odlučila suspendovati sudinicu Ljiljanu Stevanović.

“Briselski sporazum više ne postoji. Aljbin Kurti je taj koji hoće da sruši mir na Kosovu i Metohiji, on je taj koji ovim odlukama želi da napadne srpski narod svuda gde on živi, i na jugu i na sjeveru Kosova i Metohije. Srbija želi da se sačuva mir i zbog svega upozoravamo i zemlje Kvinte i celu međunarodnu zajednicu. Moja poslednja poruka je, šta god činili, Srbija će biti uz svoj narod”, rekao je Vučić na Instagramu.

Protesti Srba na Kosovu
Protesti Srba na Kosovu

Zbog takvog stava kosovskih vlasti predstavnici Srpske liste na Kosovu trenutno održavaju proteste u Kosovskoj Mitrovici.

“Kurti, srušio si Briselski sporazum, srušio si sve” jedan je od transparenata koji nose prisutni.

U kontekstu rata u Ukrajini, Kurti nastoji iskoristiti nove geopolitičke odnose, naglašavajući da Srbija nije uvela sankcije Rusiji i da podržava Moskvu i direktno odbijajući zahtjeve ambasadora Kvinte. Neosporno je kosovske vlasti, ne čekajući stav međunarodne zajednice, nastoje indirektno dobiti priznanje Beograda.