kk 2
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je dalje popuštanje epidemioloških mjera, ali i poručio građanima da su zaštićeni samo vakcinisani. Popuštanje mjera počinje od 22. jula.

Kurz je, nakon sjednice Radne grupe za borbu protiv koronavirusa, održane sa ciljem praćenja situacije i pripreme za jesen, rekao da je cilj da se situacija stalno prati i usaglašavaju dalji koraci.

Raste broj zaraženih

On je ukazao da se Austrija po broju novozaraženih nalazi među najboljima u EU, iako najviše testira.

Međutim naveo je da ponovo raste broj zaraženih, i to među mladima, gdje je stopa vakcinisanosti slaba.

S tim u vezi je poručio da vakcine štite i od delta soja koronavirusa.

– Trenutno smo u situaciji da imamo više vakcina nego građana spremnih da se vakcinišu – kazao je Kurz.

Naglasio je da virus neće nestati i da će biti zaštićeni samo oni koji su se vakcinisali.

– Odluka koju sada imate jeste da se vakcinišete ili da živote u strahu od obolijevanja. Vakcinacija će ostati lična, dobrovoljna odluka, a kao kancelar želio bih da građani budu zaštićeni – rekao je on.

Maske ostaju obavezne

Kurz je istakao da se ne mogu ograničiti slobode građana ako postoji mogućnost zaštite kroz vakcinaciju.

– Zato nastavljamo sa planom popuštanja mjera. Od 22.jula slijedi dalje popuštanje. Nestaju maske u trgovini. Obaveza nošenja maski ostat će na snazi u javnom prevozu, kao i supermarketima, bankama, benzinskim pumpama, poštama, apotekama, u svim objektima svakodnevnih potreba koje su bile otvorene i za vrijeme zaključavanja – objasnio je on.

Pandemija nije gotova

Kako je rekao, nastavlja se popuštanje iako raste broj novozaraženih, i činjenice da će dalje rasti, kao i da pandemija dolazi u talasima, a očekuje da će broj novozaraženih masivno rasti kada dođe hladnije godišnje doba.

Sve dok vakcine djeluju protiv novih sojeva ostaje jasna linija, a to je da neće biti masivnih ograničenja sloboda, poručio je on.