Kušlat utvrda: Najstarija vojna džamija

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Stara utvrda Kušlat i u njoj džamija već stoljećima izazivaju znatiželju putnika kroz dolinu rijeke Drinjače u Konjević Polju kod Zvornika.

Džamija Kušlat smatra se najstarijom vojnom džamijom na prostoru Bosne i Hercegovine, a izgrađena je u 15. stoljeću, u vrijeme kada su Osmanlije osvajale Bosnu.

Na vrhu stijene

Kušlat džamija sagrađena je na vrhu visoke stijene unutar stare utvrde.

Namijenjena je bila potrebama posade osmanske vojske.

Riječ je o specifičnom objektu čiji su zidovi svjedoci gotovo 500 godina turbulentne bosanske historije. Sami su postali dio te teške historije. U zločinačkim pohodima zapaljena je u februaru 1993. godine.

Do Kušlat džamije se može doći samo pješice i to iz pravca rijeke Drinjače i naselja Pahljevići. Polusatno putovanje kroz šumu, prilika je i za podsjećanje na osmanske vojnike, koji su hodili ovim krajevima, ali i bosanske šehide, što živote dadoše za odbranu Podrinja.

U prošlosti je džamija Kušlat bila popularno mjesto i to ne samo za vjernike. Putnike, namjernike, privlačile su i legende vezane za njen nastanak.

Prelazak na islam

Tvrđava Kušlat je prije dolaska Osmanlija predstavljala srednjovjekovni utvrđeni grad. Iz ove utvrde štićeni su karavani, ali i obični putnici.

Nakon dolaska Osmanlija, a iz duhovne i vjerske potrebe njihovih vojnika, nastala je Kušlat džamija.

Za nju čuveni putopisac Evlija Čelebi veli da je Ebul Fethova, što znači da je izgrađena za vrijeme vladavine sultana Mehmeda II el-Fatiha (Osvajača).

Nedaleko od ove džamije zabilježeni su i prvi slučajevi prelaska lokalnog stanovništva na islam.

Postoji nekoliko verzija o tome kako je tvrđava Kulašt dobila ime.

Naziv Kušlat potječe od imena bosanske plemićke porodice Kuršlatovića, a u narodu je poznata i priča da je tvrđava Kušlat ime dobila po ptičijem gnijezdu.

Brojni vjernici, muslimani iz svih krajeva Bosne i Hercegovine zijaretili su ovu džamiju. Derviši su u ovom kraju mnogo zikrili, slaveći Allaha dž. š., Stvoritelja netaknute prirode ovog djela naše domovine.

O historiji i posebnosti ove džamije svjedoče i zapisi u brojnim knjigama, ali i sjećanje ljudi koji su je pohodili.

Zasigurno je veličina duhovnosti i ljudskog vjerovanja bila zalog za očuvanje svih ljepota ovog kraja, ali i temelj bolje budućnosti gradine Kušlat i džamije u njoj.