AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Režiser Emir Kusturica istakao je večeras tokom online međunarodne konferencije “Beogradski kontrapunkt” da je naslovom “Strah i džins nikad ne izlaze iz mode” okarakterisao dvostrukost pojave koronavirusa. 

– Gledao sam na Youtubeu, gdje je fancuski nobelovac dokazivao u TV emisiji da je koronavirus zapravo proizveden u laboratoriji i da on ima dokaz da je to istinito, a onda su četvorica novinara, kao četiri orla, kao mudri oponenti pokušavali da ga ubijede da on govori rečenicu koja je atomska bomba, a čovjek je samo ponavljao da to lako može svakome da dokaže – naveo je Kusturica. 

Kusturica je dodao da ga je sila kojom su novinari napadali jednog naučnika podsjetila na to da dvostrukost pojave ovog mita ima svoj istiniti izvor.  On je dodao da lično vjeruje u kriptoistoriografske pojave koje objašnjavaju 50 godina kasnije ono što se desilo ranije. 

– Osnovni pojam koji me vodi u sumnju da pored toga da taj virus postoji i da je opasan je zapravo jedan od novih puteva koji su prokrčeni novim virtuelnim kanalima u kojima ljudska svijest postaje dio jedne fikcije koja se kreira vrlo lako i upravo na toj ideji da su strah i džins uvijek u modi, stvara se jedan novi sociološki fenomen koji je dosad nepoznat – rekao je Kusturica. 

Kusturica kaže da je koronavirus, koja ga optički podsjeća na topuz Kraljevića Marka, vrlo efikasno političko dejstvo i jako dobar tržišni proizvod. 

– Kako smo pripremljeni na koronu – u našu svijest i živote se već davno uselio rijaliti kao pojam – rekao je Kusturica.