Kvadrat preko 3.000 KM: Jagma za novim stanovima uprkos koroni

Screenshot 4 56

Ni cijena, a ni potražnja za stanovima u BiH nisu opale u periodu pandemije virusa korona, čak se bilježi i uspon, a cijene kvadrata stanova na nekim lokacijama iznose i više od 3.000 KM.

Potvrdili su ovo sagovornici “Nezavisnih”, koji kažu da postoji nekoliko razloga za ovakvo stanje, od malih kamatnih stopa na štednju, manjih kamata na plasmane stambenih kredita, do dijaspore koja posljednjih nekoliko godina umjesto za izgradnjom kuća na selu poseže za kupovinom stanova u bh. gradovima.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, pokazatelji ukazuju da se potražnja za novoizgrađenim stanovima u posljednje dvije godine ustabilila i naginje ka blagom usponu te da je interes za ovim stanovima daleko veći u velikim gradovima i administrativnim centrima.

“Investitori, bilo da se radi o građevinskim firmama ili firmama koje investiraju u samu gradnju, imaju dobar interes za ulaganje u novoizgrađene stanove, jer je tražnja u blagom porastu i uglavnom se prodaja realizuje u toku same gradnje, najčešće pola godine nakon završetka objekta”, navodi se u podacima Spoljnotrgovinske komore BiH.

Nadalje ističu da je evidentan i porast cijena u većim centrima, što investitori pravdaju podizanjem kvaliteta gradnje na viši nivo, a prvenstveno se to ogleda u energetskoj efikasnosti i blagom porastu cijena materijala.

“Može se uočiti da su prodajne cijene stanova u većim centrima veće od prosječnih za 50 do 75 odsto i na pojedinim lokacijama se kreću i do 3.000 KM”, naveli su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Dodaju da je nešto manji interes, odnosno sporija je prodaja poslovnih prostora, ali da i to umnogome zavisi od lokacije.

Naida Ćerimagić, vlasnica Agencije za nekretnine “Top nekretnine” Sarajevo i predsjednica Udruženja učesnika u prometu nekretnina u Privrednoj komori FBiH, ističe da u ovom gradu ne bilježe pad cijena stanova te da korona nije uticala na prodaju ovih nekretnina.

“Kupoprodaje su malo otežane zbog epidemiološke situacije, pa nam se dešava da imamo zaključenu rezervaciju, ali neko se zarazi virusom korona, pa se rezervacija prolongiran na 20 dana”, navela je Ćerimagićeva za “Nezavisne”, te je dodala da nisu zabilježili ni pad potražnje za kupovinom nekretnina.

Dragan Milanović, direktor Agencije “Remax” Banjaluka, u razgovoru za “Nezavisne” kaže da s obzirom na to da potražnja za stanovima nije padala, samim tim nije padala ni cijena.

“Ovo je regionalni fenomen poznat već unazad nekoliko godina. Nekoliko je razloga zašto je potražnja za stanovima rasla. Jedan od njih su male kamatne stope na štednju, te su ljudi koji su imali novac u bankama investirali taj novac u stanove”, rekao je Milanović.

Dodao je da privredna aktivnost i finansijsko tržište u nekim razvijenijim zemljama tjeraju građane da ulažu u hartije od vrijednosti, ali da građani u BiH, gdje je privreda na nezadovoljavajućem nivou, sigurnost vide u nekretninama.

“Vidimo da su naši kupci iz inostranstva, odnosno naši građani koji žive u inostranstvu, posljednjih godina promijenili navike, te da umjesto da izgrade kuće na selu, što je ranije bio čest slučaj, sada radije kupuju stanove”, naveo je Milanović, dodajući da još jedan razlog ovakvog stanja na tržištu nekretnina leži u niskim kamatana na plasmane kredita, zbog čega se građani lakše zadužuju.

Naveo je da cijene stanova u periodu pandemije kovida-19 nisu padale, čak su i rasle, te da sa svakim novim gradilištem cijene kvadrata stanova rastu.

“Prosječna cijena kvadrata stana u Banjaluci je oko 2.200 KM u novogradnji, a najviša od 3.200 KM do 3.300 KM. Najavljeni su i veći projekti u centru Banjaluke, čija cijena će dosezati možda i do 5.000 KM po kvadratu”, istakao je Milanović.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar iz Tuzle, naveo je da BiH nema dinamično tržište nekretnina, te isto ne prati osnovne ekonomske trendove.

“Specifično za BiH je evidentan uticaj dijaspore, oni nerijetko sada u periodu pandemije, kada smo imali masovni lockdown u zemljama svijeta, nastoje da izvrše određeni vid štednje u formi nekretnine na području BiH”, naveo je Čavalić.

Dodao je da je bitna stvar da su usljed opšteg pada potražnje na prostoru BiH određeni građani imali na raspolaganju višak novca koji su odlučili investirati na određene načine.

“Kriza nije loše vrijeme za investiciju i u tom smislu neki su građani odlučili da investiraju u nekretnine”, istakao je Čavalić.

On ne očekuje neke značajne promjene kada je riječ o ovom trendu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE