Kvadrat stana i do vrtoglavih 6.000 KM: Evo kada se očekuje kraj rasta cijena

KRAN gradnja zgrade nekretnine 696x466 1

Ulaganje u nekretnine zasigurno je jedan od najsigurnijih oblika ulaganja.

No, ono što sad velikoj većini bh. stanovnika izaziva problem kada je riječ o ulaganju ove vrste, vrtoglave su cijene građevinskog materijala koje su dovele i do poskupljenja kvadrata stana.

Kupovna moć

Vlasnik Građevinskog poduzeća Borko Đurić za Nezavisne je rekao kako cijene građevinskog materijala idu u nebo, što će se odraziti i na cijene građevinskih objekata čija je realizacija u toku.

  • Sigurno će doći do poskupljenja gotovih proizvoda, a samim time će i veće cijene nekretnina utjecati na potražnju jer kupovna moć nije tako visoka da to pokrije u onoj mjeri u kojoj je mogla do pojave ovih problema s kojima se sada suočavamo. I nestašica je već prisutna, a sigurno je da će u vremenu pred nama biti sve izraženija jer je nepredvidivo kako će se kretati kompletna situacija – kazao je Đurić.

Kako je objasnio, zbog trenutne situacije građevinskim firmama bit će ugroženi rokovi za završetak radova.

  • Sasvim je sigurno da će neki građevinski objekti biti dovedeni u stanje prekida radova jer se neće moći osigurati materijal i uvjeti da se oni završe – ističe Đurić.
  • Dodao je kako je jako teško predvidjeti što će se događati oko cijena u ovom sektoru jer, kako kaže, sve ovisi o globalnim kretanjima. Posebno je, kažu investitori, poskupjelo željezo zbog obustave isporuke u Ukrajini, a očekuje se i novo poskupljenje. Ekonomist Zoran Pavlović nedavno je za BHRT kazao kako je armaturno željezo u ovoj godini skuplje.
  • Armaturno željezo u ovoj je godini skuplje za 20 – 25 posto, nešto je stabilnija situacija kod izolacijskog materijala, ali i tu dolazi do poskupljenja, prije svega, što svi proizvođači očekuju da će njihove ulazne cijene sirovina poskupjeti, pa poskupljuju i robu koja je na lageru – objasnio je Pavlović.

Cijena kvadratnog metra strahovito je rasla u svim većim gradovima, poput Banje Luke, Tuzle, Mostara, a posebno u Sarajevu, i to od 20 do 30 posto u odnosu na godinu ranije, kada je, jasno, riječ o novogradnji. Inače, raspon za staru gradnju u Banjoj Luci je između 2300 i 2600 maraka po kvadratnom metru.

Cijene u novogradnji u prosjeku su 3.500 maraka po kvadratu, a u užem središtu grada i do 5.000 maraka. Inflacija ide na ruku investitorima jer građani iz straha od gubitka vrijednosti novca spas vide u ulaganju u nekretnine. Primjerice, u Novom Sarajevu cijena kvadrata kretala se od 3.000 do 4.000 KM u novogradnji, a na pojedinim lokacijama dosezala je čak 6000 KM. S druge strane, stanovi u zgradama austrougarske gradnje, i to na odličnim lokacijama, mogli su se naći i po cijeni ispod 2.000 KM po kvadratu.

Prosječna cijena kvadrata stana u Mostaru je 2.500 KM, iako će, kako su nam i ranije potvrdili agenti za nekretnine, rasti na 3000 maraka. Kada je kraj? Rast cijena nekretnina, prognoziraju stručnjaci, očekuje se do sredine godine, odnosno ovisno o količini dostupnih stanova na tržištu i drugim faktorima. No, iako su još i ranije podaci pokazali da cijene nekretnina rastu, statistike upućuju na to da je i potražnja itekako velika, piše Večernji list BiH.

  • Broj prodanih novih stanova u četvrtom tromjesečju 2021. godine, u odnosu na četvrto tromjesečje 2020. godine, veći je za 42,1 posto. U odnosu na prosječan broj prodanih novih stanova u 2020.
Prethodni članakPejka Medić iz programa BH Radija 1 izbacila prilog o opsadi Sarajeva jer nije imao ‘dvije strane o građanskom ratu’
Sljedeći članakPočela ekshumacija tijala iz grobnica u Buči. Fotografije su jezive i uznemirujuće